На Богојављење пливање за Часни крст

На Богојављење пливање за Часни крст


КОТОР ВАРОШ, 11. ЈАНУАРА – У Котор Варошу ће на Богојављење трећи пут бити организовано пливање за Часни крст у ријеци Врбањи.

Иницијативу за ову манифестацију је покренуло Удружење за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош, начелник општине Зденко Сакан је генерални покровитељ такмичења, а организатор Српска православна црквена општина Котор Варош.

На данашњем састанку начелника општине Котор Варош Зденка Сакана и архијерејског намјесника которварошког Миленка Нарића са представницима Удружења за промоцију и значај спортске рекреације прецизирани су детаљи пливања за Часни крст у ријеци Врбањи.

Програм ће почети у 9.00 часова служењем Свете литургије у Храму Рођења Пресвете Богородице, а биће настављен богојављенском литијом главном градском улицом до Которског моста, гдје ће бити освештана вода и спуштен крст у Врбању.

Богојављење је велики православни празник и зато желимо да га обиљежимо достојанствено, а сви који тај дан уђу у воду добијају благодет и симболични су побједници“, рекао је Нарић и позвао све вјернике и људе добре воље да узму учешће у Свечаној литији.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је подржао ову манифестацију и чињеницу да је она постала традиционална.

Ово витешко такмичење је један од најљепших православних обичаја и са задовољством сам прихватио улогу покровитеља, а искористио бих прилику да позовем суграђане да испрате овај јединствени обичај“, истакао је Сакан.

IMG-3075f081023c1d93db084114968a0abc-V

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат, дар Алексе Вучановића и умјетничку слику Бранка Русмира, а остали учесници добиће пригодне поклоне.

Из Удружења за промоцију и значај спортске рекреације истичу да су подршку овом догађају, који је прошле године окупио 22 такмичара и близу 2.000 посјетилаца, пружили бројни привредни субјекти са подручја општине.