На петој Конвенцији младих изабрани хероји града


КОТОР ВАРОШ, 25. АВГУСТА – Као и претходних година Удружење младих “Херој”, уз подршку општине Котор Варош и покровитељство фондације Мозаик, успјешно спроводи пројекат чији је циљ препознавање и подстицај успјешних младих људи који су се истакели унутар сфера свог интересовања.

Ове године су именована укупно четири млада “Хероја” града на петој конвњнцији младих у Котор Варошу.

Из сектора културе и умјетности, симболична плакета “Херој” града уручена је младој Ани Тепић. Рођена је 27.06.2008. године и тренутно је ученик Грађевинске школе у Бања Луци. Ана је члан Дома културе ,,Мирослав Миро Пејовић,, и остварила се активним учешћем у двије области : као глумица у камерном театру и као писац прича за дјецу. У оквиру сарадње Дома културе и ,,МадогАрт-а,, из Бања Луке Ана је учествовала у културно-умјетничком пројекту ,,Острво,, и остварила се као веома успјешна ауторка прича за дјецу.

Ана

Била је и дио радионица као што су : уклапање личног у нови театарски чин, рад на стварању лика и карактеризације лика, унутрашњи монолог и драмски сукоб, савремене технике драматизације те сценска колебања. А оно што је посебно занимљиво јесте да је написала приче : Кокосов орах, Миш Мићо и Приредба. Приче су уврштене у књигу дјечијих прича под називом Острво. Такође је учествовала у снимању емисије за дјецу у току пројекта ,,Острво,,

Из сектора омладинског активизма симболична плакета “Херој” града уручена је Александру Лујић. Рођен је 26.11.1996. године у Бањој Луци. Основну школу је завршио у ОШ „Петар Кочић“ Грабовица и у ОШ „Свети Сава“ Котор Варош. Гимназију је завршио у СШЦ „Никола Тесла“ Котор Варош. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Бањој Луци као један од најбољих студената у генерацији. Студент мастер студија на Факултету политичких наука у Бањалуци, смјер Локална самоуправа. Одборник у Скупштини општине Котор Варош, запослен у ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош. Предсједник Актива младих Српске демократске странке Котор Варош. Учествовао је у великом, вишеетапном пројекту „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, финансираном од УНДП-а и Општинске управе Котор Варош. Истакао се као организатор бројних друштвено корисних активности кроз Актив младих СДС Котор Варош, Мјесну заједницу Котор Варош, удружења грађана, студентску организацију и неформалне групе младих. Организотор бројних спортских термина, путовања за младе, радних акција, културних и музичких догађаја.

Ацо

Стажирао је у Народној скупштини Републике Српске. Члан Одбора Омладинске банке Котор Варош. Координатор акције „Осмијех за Сару“ при којој су прикупљена значајна новчана средства за лијечење наше суграђанке Саре Недић.

Из сектора спорта и спортских активности, симболична плакета “Херој” града уручена је Владану Максимовић. Рођен 1998. године у Котор Варошу. Основну и средњу школу завршио је у Котор Варошу. Дугогодишњи голман у рукометном клубу “Котор Варош” гдје наступа у Првој лиги Републике Српске, а тренутно тренер омладинских категорија у РК “Котор Варош”. Истакао се и кроз наступе на футсал турнирима као голман (са много освојених медаља) и водитељ програма. Члан је Тениског клуба “Котор Варош”, гдје наступа у Лиги града. Свестрани спортски радник и једна од заштитник икона спорта у Котор Варошу. Запослен у приватној фирми, са великим бројем седмичних радних сати, али и поред тога успијева да се максимално посвети развоју и напретку спорта у Котор Варошу.

Владан

Из сектора хуманости, симболична плакета “Херој” града уручена је Борису Вучановићу. Рођен је 09.02.2000, године. Он је велики хуманитарац, дугогодишњи волонтер Црвеног крста који се радо одазива на све акције: било да се ради о подјели хуманитарне помоћи, разним кампањама или организовању акција добровољног давња крви. Увијек је спреман да стави на располагање своје знање и вјештине Организацији. Вишеструки је добровољни давалац крви, ову драгоцијену течност је дао 16 пута. Стални је члан Вишенамјенске теренске екипе Црвеног крста Котор Варош. Он је млади човјек коме ништа није тешко када је у питању помоћ онима који су у невољи. Неријетко свој дан и обавезе организује у складу са потребема Општинске организације Црвеног крста. Готово да нема дана када Борис не назове и не пита “Шта треба помоћи?”. У току прошле године Борис је дао више од 350 волонтерских сати на добробит појединаца у потреби који се налазе на подручју општине Котор Варош. Изузетан познавалац терена и потреба на терену. Осјетљив на проблеме наших корисника, неријетко их обилази и помаже лично, односно и кад није у униформи Црвеног крста. Већ другу годину на себе је преузео и бреме образовања младих чланова Подмлатка Црвеног крста, те врши обуку из области превенције вршњачког насиља. Осмислио је, прилагодио и реализовао цјелокупан петодненвни интерактивни курс за потребе едукације и кампова “Товладић”, а курс је у двогодишњем трајању обухватио преко 60 ученика.

Борис