На планини Борја одржан најмасовнији скуп пензионера у Српској


КОТОР ВАРОШ, 3. ЈУЛА – Заједничком сарадњом два пензионерска удружења, Котор Варош и Теслић, данас је на локалитету Солила, на планини Борја уприличено дружење припадника најстарије популације.

Предсједник которварошког удружења Ратко Чупић појаснио је да је ово окупљање наставак пријератне традиције када се на истом мјесту поводом 4. јула, Дана борца, окупљао велики број становнике которварошке и теслићке општине. Он је додао да су се управни одбори два удружења договорила да се прва недјеља у јулу мјесецу обиљежава дружењем пензионера, нагласивши да је ово шеста година њима драгог догађаја.

Циљ овог окупљања је да се настави традиција дружења грађана општина Котор Варош и Теслић поводом 4. јула, Дана борца. Прије рата су се на овом мјесту редовно окупљали грађани ове двије локалне заједнице, а сада смо ми пензионери наставили ту традицију. Осим нашег дружења уз пјесму и музику данас смо положили и вијенац на спомен обиљежје погинулих бораца НОР-а који се налази на овом локалитету“, рекао је Чупић.

Druženje penzionera 1

Предсједник теслићког удружења Миле Ђурић оцијенио је да ово дружење представља најмасовнији скуп пензионера у Републици Српској у току календарске године, а данас се окупило 700 припадника најстарије популације.

Прошле године смо озваничили одлуку о братимљењу наших удружења. У пракси то значи да наше будуће генерације имају обавезу да се и даље друже, састају и сарађују, што је врло битно, посебно ако се узме у обзир да се ради о удружењима односно општинама које граниче, али припадају различитим регијама, једна добојској а друга бањалучкој регији“, закључио је Ђурић.

Druženje penzionera 4

Данашњем дружењу пензионера Котор Вароша и Теслића присуствовао је и предсједник Удружења пензионера Републике Српске Ратко Трифуновић, који је нагласио да су пензионери задовољни повећањем пензија за 10 одсто, те најавио да ће са Владом Српске разговарати о додатном повећању у овој години.

Ријеч је о највећем процентуалном повећању које се у задњих неколико година догодило. До сада су пензије редовно усклађиване сваког 1. јануара и највеће редовно усклађивање је било ове године од четири одсто“, поручио је Трифуновић и додао да предстоје преговри са Владом Српске о још једном повећању пензија да би се колико-толико задржао стандард пензионера на пристојном нивоу.

Ratko Trifunović obraćanje

Данашњем дружењу пензионера присуствовали су челни људи општине Котор Варош, начелник Зденко Сакан и његов замјеник Младен Тривуновић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Недељко Гламочак и предсједник републичке скупштине пензионера Слободан Брдар, а скуп пензионера су подржали општина Котор Варош и бројни привредни субјекти и појединци са подручја которварошке општине.