Обиљежено 25 година од погибије српских бораца


КОТОР ВАРОШ, 5. ЈУЛА – У Рујевици код Котор Вароша данас је обиљежено 25 година од страдања начелника за безбједност 1. Крајишког корпуса Војске Републике Српске Милана Стевиловића, војника Нове Петрушића и замјеника начелника Центра јавне безбједности Бањалука Стевана Марковића, које су у том мјесту из засједе убили припадници муслиманско-хрватских паравојних формација.

DSCN6716

На спомен-обиљежје страдалим положени су вијенци, а помену су присуствовали представници Полицијске управе Бањалука, Полицијске станице Котор Варош, Трећег /Република Српска/ пјешадијског пука Оружаних снага БиХ, начелник општине Котор Варош Зденко Сакан, те породице погинулих српских официра.

Генерални секретар Савеза логораша Републике Српске Обрад Бубић, који је тог кобног дана био у аутомобилу са Стевиловићем, Марковићем и Петрушићем, каже да му скоро свакодневно кроз главу прођу стравичне слике његових убијених сапутника.

Бубић, који је тог дана одведен у заробљеништво гдје је преживио праву тортуру, каже да му сваког 5. јула на спомен-обиљежју позли када се сјети убистава, али и премлаћивања и онога кроз шта је прошао након заробљавања.

DSCN6710

Био је то стравичан масакр недужних људи. И данас кад прођем кроз Рујевицу ухвати ме језа, али ме највише боли што још нико није процесуиран за тај злочин иако се знају имена починилаца“, рекао је Бубић.

Он је додао да је Полиција Републике Српске тужилаштву предала кривичне пријаве против одговорних за тај злочин, али да још нико од њих није одговарао.