Обновљен рад рудника у Масловарама


КОТОР ВАРОШ, 5. СЕПТЕМБРА – Рудник мрког угља у Масловарама код Котор Вароша поново ће бити отворен након више од пола вијека.
На експлоатационом пољу у току су припремни радови, а у руднику ће у наредном периоду бити ангажовано око 70 радника. Прве наслаге угља показују да је одличног квалитета и сврстава се међу најквалитетније у Европи.

Povrsinski kop rudnika
Влада Републике Српске је концесију за истраживање и експлоатацију угља из рудника Масловаре дала предузећу “Еко повер” /Eco power/ из Котор Вароша. У овом предузећу кажу да су анализе рађене двије године, те да је прикупљена потребна документација.
Према ријечима Горана Ковачевића, руководиоца послова у овом предузећу, доказане количине угља су 17 милиона тона, а према првим плановима годишњи капацитет експлоатације износиће око 100.000 тона.
Досадашње истраживање је изведено на једном мањем дијелу концесионог простора, мањем дијелу лежишта, а по покретању производње истраживање ће се наставити на преосталом дијелу лежишта“, рекао је Ковачевић.
Извођач радова је предузеће “Романија коп” из Хан пијеска, а директор ове фирме Новак Максимовић обећава нова запошљавања, али и улагања у инфраструктуру овог краја.
Када се буде проширио коп и дошло до мрког угља запослићемо нове раднике, а осим покретања овог рудника ми ћемо помоћи овдашње становништво везано за водовод и водоснабдијевање“, нагласио је Максимовић.
Предсједник Савјета Мјесне заједнце Масловаре Слободан Јовичић каже да локално становништво има велика очекивања од почетка радова у руднику Масловаре.
Поред запошљавања радне снаге, очекујем да нам помогну у рјешавању инфраструктурних проблема. Они су вољни да нам помогну да пробамо довести други водовод, тако да бисмо побољшали стање воде у Мјесној заједници“, додао је Јовичић.
Руководство рудника са управом основне школе у Масловарама планира да договори бесплатну испоруку угља за гријање просторија школе у наредним грејним сезонама.
Више од 3.000 мјештана очекује да ће рудник покренути развој овог краја.
Према ријечима мјештанина Масловара Раденка Божичковића, који је почетком мјесеца добио посао у руднику, најбитније је да се запошљава радна снага из ове мјесне заједнице.
Почео сам радити 1. септембра, услови су добри, ради се много, али немам замјерки“, истакао је Божичковић.