Одборници СО Котор Варош усвојили буџет за 2015. годину


КОТОР ВАРОШ, 30. МАЈА – Са 13 гласова за и 6 уздржаних, одборници СО Котор Варош су усвојили приједлог буџета у износу од 7.590,000 КМ за 2015. годину.
За буџет је гласало 6 одборника ПДП-а, 5 одборника СДС-а и два одборника СДА, док је пет одборника СНСД-а и један ХДЗ-а било уздржано.

DSCN3440
По ријечима начелника општине Далибора Вучановића овај буџет је потрошачки а не развојни, те да се најмање водило рачуна о просперитету општине а највише о страначком запошљавању и личним интересима појединаца.
Буџет је скројен по мјери СДС-а, ПДП-а и СДА, што потврђује и 19 усвојених амандмана, којима су значајна финансијска средства са локалне заједнице пребачена установама у којима су директори њихови кадрови“, истакао је Вучановић.
Вучановић је додао је да су овим буџетом посебно угрожене социјалне категорије становништва и спортски колективи, које ће остати ускраћени за давања.
Шеф клуба одборника СДС-а Младен Тривуновић је нагласио да је након пет мјесеци агоније и неусвајања буџета направљен помак у функционисању локалне власти.
Постојала је одређена група људи којима није било у интересу да се усвоји буџет, али успјели смо се издићи изнад тога и сада крећемо у реализацију зацртаних циљева“, рекао је Тривуновић.
Тривуновић је додао је буџет општине Котор Варош социјалне категорије и да је врло мало простора остављено за инвестиције, али да ће се планирани пројекти покушати остварити у реалним оквирима.
Одборници су усвојили и приједлог о извршењу буџета за 2015. годину, годишњи план утрошка намјенских средстава по основу продаје шумских дрвних сортимената у 2015. години, одлуку о оснивању Ватрогасног друштва, те о стипендирању студената са подручја општине у календарској 2015. години у износу од 60.000 КМ.
Такође, усвојене су одлуке о прихватању грантовских средстава Европске комисије по пројекту „“Водовод и канализација Републике Српске“ за суфинансирање пројекта „Реконструкција и санација градске водоводне мреже и проширење канализационе мреже у општини Котор Варош“ и о провођењу активности на реализацији пројекта „Интегрисани програм подршке за реинтеграцију повратника по основу споразума о реадмисији“.