Одржана Видовданска академија


КОТОР ВАРОШ, 28. ЈУНА – У организацији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ синоћ је у которварошкој кино-сали одржана 26. Видовданска академија.
DSCN5064

У програму су наступили Дјевојачки ансамбл „Жубор“, народни гуслар Васо Драшковић, дјечји и црквени хор “Свети Сава”, фолклорни ансамбл “Брио -Рудар” из Масловара, дјеца из дјечијег вртића “Лариса Шугић” и рецитаторка Јелена Марковић.
Централна тачка ове манифестације била је Видовданска бесједа, коју је говорио секретар СПКД „Просвјета“ Чедо Тепић.
Он је рекао да је Косово за Србе била позорница на којој су се морале показати све националне, моралне, духовне и витешке вриједности, примјерене славној традицији у борби за слободу, вјеру и отаџбину.
Косовска битка је, са својим јунацима и витезовима, кроз предање, легенду, култ и мит дубоко урасла у свијест и дух сваког Србина“, поручио је Тепић.
Народни гуслар Радивоје Драшковић се представио пјесмом о Косовском боју, кроз који је српска војска оставила поруку и завјет како се мора вољети отаџбина.
Радује ме да је данас све више младих који воле отићи међу људе и запјевати уз гусле, те понешто дочарати из тих далеких и јуначких времена српског народа“, истакао је Драшковић.
Из СПКД „Просвјета“ поручују да ће наставити радити на чувању срспког језика, духа и српске културе.