Одржана “Гастро манифестација”


КОТОР ВАРОШ, 27. АВГУСТА – У Котор Варошу је одржана Гастро манифестација и презентација ручних радова, која је окупила 12 излагача у такмичарском дијелу.

Синоћња манифестација постала је права туристичка и привредна атракција у граду на обалама Врбање, а одржава се већ девет година. Према оцјени жирија, најљепше уређен штанд на Гастро презентацији имали су малишани из Центра за породицу “Кућа радости”, најразноврснију понуду са 63 различита јела Римокатолички жупни уред, док је Исламска вјерска заједница имала најоригиналнију етно трпезу.

Пекара “Обеликс” имала је најразноврснију пекарску понуду, ресторан “Ловац” је имао најбољу угоститељску гастро понуду и најљепше уређен штанд из области угоститељства, док је прво мјесто у категорији ловачки и риболовачки котлић припало которварошком Спортско-риболовном друштву.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је истакао да оно што је аутохтоно из Котор Вароша треба подржати и заједно са другим локалним заједницама увезати у јединствену туристичку понуду, јер све више туриста из Европе долази у Републику Српску.

Бројни посјетиоци су могли да уживају у традиционалним јелима которварошког краја, али и да купе ручне радове и производе од ароније“, истакао је Сакан.

Директор ЈУ “Центар за културу, спорт и информисање” Драган Зељковић уручио је признања и награде најуспјешнијим екипама и нагласио да је са на овај начин најбоље промовишу туристички потенцијали општине.

Бројне посјетиоце, који су уживали у традиционалним јелима которварошког краја, у музичком дијелу програма забављали су најмлађи чланови Фолклорног ансамбла “Котор Варош” и дјевојачки и хармоникашки ансамбл “Жубор”. “Гастро манифестација” одржана је у оквиру “Которварошког културног љета”, које су организовали Центар за културу, спорт и информисање и општина Котор Варош, у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске.