Одржана инфо-сесија о значају енергетске ефикасности


КОТОР ВАРОШ, 11. ДЕЦЕМБРА – У оквиру пројекта „Декарбонизација стамбеног сектора“, у згради Општинске управе, данас је одржана информативна сесија посвећена енергетској ефикасности у стамбеном сектору, намијењена грађанима, потенцијално заинтересованим привредницима и запосленим у органима локалне управе.

Ова инфо-сесија има за циљ подизање свијести грађана о значају енергетске ефикасности, смањења емисије штетних гасова, као и о цијелом низу позитивних ефеката на друштво које са собом доносе иницијативе и инвестиције уложене у одрживи развој.

Стручњаци и чланови УНДП тима, уз подршку представника локалне управе који су учествовали у развоју финансијских механизама, данас су кроз презентацију и отворену дискусију приближили тему енергетске ефикасности у стамбеном сектору.

2

Ова студија треба да мапира ситуацију, да анализом покаже које су то дугорочне финансијске потребе, како би се ријешило питање енергетске ефикасности. Ту није ријеч само о загађењу зрака, него и о изолацији објеката, промјени фасада, столарије.

Стамбени сектор, као један од највећих потрошача енергије, игра кључну улогу у остваривању ових циљева. Пројект Residential има за циљ до краја године израдити детаљне студије енергетске ефикасности и финансијске механизме за свих 36 SECAP општина/градова.

Ове студије пружиће увид у стање стамбеног сектора те идентификовати потенцијална побољшања у локалним јединицама.