Одржана пета крушебрдска "Бурекијада"

Одржана пета крушебрдска “Бурекијада”


КОТОР ВАРОШ, 14. ЈАНУАРА – Традиционална крушебрдска “Бурекијада”, такмичење у спремању аутентичних крушебрдских бурека под сачем у општини Котор Варош, окупила је јуче 30 такмичара, а више од 200 гостију уживало је у припремљеним специјалитетима.

Burekijada 3

Предсједник Удружења “Центар за обнову и развој села” Крушево Брдо и један од организатора ове манифестације Горан Ивановић рекао је да мјештани на овај начин желе да се подсјете неких ранијих дана, али и да науче генерације које долазе да је ово био неизоставан обичај народа подвлашићког краја.

Већина мјештана Крушева Брда данас живи у војвођанским селима, али је ово манифестација која нас окупља и коју ћемо његовати, јер желимо да сачувамо оно чему су нас наши преци научили, а то је припремање бурека на старински начин, развијајући коре оклагијом“, истакао је Ивановић.

Goran Ivanović i učesnici

Овогодишња “Бурекијада” је почела минутом ћутања за све страдале борце Крушева Брда у претходним ратовима, а домаћин је уручио и захвалнице свима који су помогли да се одржи ова традиционална манифестација.

Стручни жири одлучио је и да су сви учесници овог несвакидашњег такмичења заслужили признања за припремање бурека на старински начин, а одржана је и игра прстенова у којој су тријумфовали Ђуро и Миодраг и Милован Лукић, који су наступали за екипу “Три сокола”. Друго мјесто је освојила екипа “Вуци”, док је трећепласирана била екипа “Два бора”.

Pobjednici u igri prstenova

Организатори ове манифестације су се захвалили свим људима, који су добровољним прилозима учествовали у санацији изгорјеле куће породице Јанковић из Крушева Брда.

Pripremanje bureka

Подршку “Бурекијади”, која је завршена спектакуларним ватрометом, пружили су општина Котор Варош, општинска Туристичка организација и Агенција за локални и економски развој, Центар за културу, спорт и информисање и Центар за обнову и развој села Крушево Брдо.