Одржана промоција књиге „Саво Кутић у свом и нашем времену“


КОТОР ВАРОШ, 26. ЈУНА – У которварошкој кино-сали синоћ је одржана промоција књиге „Саво Кутић у свом и нашем времену“ аутора Остоје Ђукића.

Аутор је у свом зборнику објединио сјећања 46 Кутићевих савременика, колега, пријатеља и бивших ученика, који су доставили прилоге.

Прилози су различите вриједности и обима, али из памћења је извучено онолико колико је било могуће након 33 године од смрти Саве Кутића“, рекао је Ђукић.

Он истиче да је Кутић био професор свјетске књижевности и све што је носио најбоље у себи оставио је кроз своје пријатеље, ученике и суграђане.

Саво је имао неки свој стил, изворност и оргиналност, који су плијенили. Успио је на Филолошком факлултету у Београду да дипломира свјетску књижевност и енглески језик, ученици су били одушевљени његовим предавањима. Био је оригиналан, непоновљив, волио је многе свјетске књижевнике, био је занесени приповједач и велики рецитатор“, наглашава Ђукић.

DSCN9340

Уредник зборника сјећања на Саву Кутића Петар Ђаковић каже да је било веома тешко написати једну овакву књигу.

Ово нису сјећања која пише један човјек, већ зборник сјећања аутора који су били блиски Сави Кутићу, а огроман број људи га је волио, уважавао и у њему гледао човјека жељног да сваком помогне“, додао је Ђаковић.

О књизи је још говорио рецензент Момчило Спасојевић нагласивши да постоје људи који нису ништа написали на хартији, али својим језиком, својим умом и својим животом су истински књижевници, а један од њих је покојни Саво Кутић.

Промоцију књиге „Саво Кутић у свом и нашем времену“ заједнички су организовали Народна библиотека Котор Варош, ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ и СКПД „Просвјета“.