Одржана радионица у циљу јачања туристичког сектора у Српској


КОТОР ВАРОШ, 7. ФЕБРУАРА – У оквиру пројекта „Hub and Spokes“, који у Босни и Херцеговини имплементира УСАИД, данас је у општини Котор Варош организована радионица која има за циљ повећање броја туриста, али и дужи боравак туриста у БиХ.

Циљ пројекта је да се туриста у БиХ задржи дуже од два дана, те да му се пружи садржај који ће га задржати.

По ријечима Драгане Шобот, секретара Удужења туризма и угоститељства у Привредној комори Републике Српске, овај пројекат има за циљ повећање броја посјетилаца, потрошње и дужине боравка у регији око Бањалуке, као и припрему квалитетних програма који ће бити дио промоције туризма Републике Српске.

Ово је осма радионица коју реализујемо у бањалучко-приједорској регији и која је резултат активности на реализацији Стратегије туризма Републике Српске за период 2021-2027. година. Креирање туристичког производа је осмишљено по моделу који је у свијету примијењен у авио индустрији. То је пројекат кластеризације, гдје обилазимо шест регија које су дефинисане просторним планом Републике Српске“, истакла је Шоботова.

Radionica 2

Данашњој радионици је присуствовао значај број субјеката из сектора туризма, који су промовисали своје потенцијале на подручју општине Котор Варош.

Пакет аранжмане ће креирати експерт из УСАИД-а, а циљ је да се туристима који долазе у Бањалуку организују путовања у општине и градове бањалучко-приједорске регије. Туристички аранжмани ће бити понуђени туристичким агенцијама, које ће бити фокусиране на рецептивни туризам и те аранжмане ће продавати, чиме ће се повећати број долазака у Републику Српску“, нагласила је Шоботова.

Radionica 3

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је рекао да су туристички потенцијали ове локалне заједнице огромни, али још увијек нису довољно искориштени.

Имамо намјеру да то промијенимо и наша очекивања су велика, због чега радо учествујемо у оваквим и сличним радионицама, прије свега како бисмо израдили јединствен туристички производ по којем ћемо бити препознатљиви у региону“, поручио је Сакан.

Радионица је реализована у сарадњи са Министарством трговине и туризма Српске, Привредне коморе Републике Српске, Туристичке организације Републике Српске и туристичких организација градова и општина, а уз подршку УСАИД пројекта за Развој одрживог туризма у БиХ.