Одржано „Вече хумора и сатире“


КОТОР ВАРОШ, 19. АПРИЛА – У оквиру програма обиљежавања 24. априла – Дана општине Котор Варош вечерас је у Народној библиотеци организовано „Вече хумора и сатире“, на коме су учествовали афористичари Зоран Симић- Зокс из Фоче и Миладин Берић из Бањалуке.

„Све срећне породице личе једна на другу. Остале живе на Балкану“, за овај афоризам Зоран Симић је у конкуренцији преко 600 афоризама недавно награђен дипломом „Бело перо“ на 23. књижевном конкурсу „Банатско перо“, који расписује библиотека „Бранко Радичевић“ из Житишта код Зрењанина.

Наш хумор је непресушно благо, а инспирацију је лако пронаћи у свакодневним животним околностима. Прочитајте ујутро по један афоризам, знатно је дјелотворнији од аспирина“, рекао је Симић.

1

Наглашава да никада није било плодотворније вријеме за афоризам, кратку, сатиричну, духовиту форму. До сада је објавио седам књига и очекује до краја године још једно издање.

Циљ писања афоризама да се људи наведу на размишљање, али и да уче како да критички мисле“, поручио је Симић.

4

Миладин Берић каже да је афоризам роман у малом, јер има своју структуру, која је мала али чврста.

Добар афоризам, афоризам који има душу, парадокс, жаоку и који остаје да траје је веома тешко написати јер само једна ријеч може да од доброг направи лош афоризам и обрнуто. Tешко је избјећи замку па не бити актуелан и у афоризму“, истиче Берић.

2

Афористичари су се захвалили домаћинима на гостопримству и додали да се у Котор Варошу осјећају као код куће.