Одржано предавање о правима ученика


КОТОР ВАРОШ, 3. ОКТОБРА – У оквиру активности Омбудсмана за дјецу Републике Српске, а поводом Недјеље дјетета, данас је у Средњошколском центру /СШЦ/ „Никола Тесла“ у Котор Варошу одржана радионица под називом „О твојим правима у твојој школи“.

IMG-0b9d0658e5d20d6179acc9649c0b00b3-V

Замјеница Омбудсмана за дјецу Злата Хаџић-Бајрић је представила ученицима СШЦ „Никола Тесла“ рад ове институције, која има за циљ подићи свијест родитеља и околине о породици и породичном окружењу.

Разговарали смо о улози и начину функционисања Савјета ученика, те о потреби да се повезују са другим савјетима ученика како би размијенили искуства или заједно рјешавали сличне проблеме”, нагласила је Бајрићева и додала да у которварошком средњошколском центру брину о дјеци и њиховом праву на образовање.

Ученици су сложни у оцјени да у њиховој школи нема случајева кршења њихових права, али да би одрасли много више пажње требали да посвете ономе што млади говоре, не само да их чују него и да њихове приједлоге и идеје озбиљно размотре.

Већина нас има искуство у сарадњи са невладиним сектором, добро познајемо своја права и обавезе и можемо пружити подршку у свакој школској активности“, рекла је предсједник Савјета ученика СШЦ „Никола Тесла“ Јована Тепић.

Радионица о правима дјетета окупила је 15 ученика из Савјета ученика ове школе. Дјеца су у групама размијенила своја искуства о образовању, слободном времену, изражавању мишљења и познавању својих права.

Недјеља дјетета обиљежава се сваке године у првој седмици октобра организовањем разних манифестација посвећених дјеци, породици и породичном окружењу и подизању свијести родитеља и околине о њиховом значају.

Активности се организују широм Републике Српске под мотом „Дјечији свијет – мој свијет“ од 2. до 8. октобра.