Одржан "Сабор фолклора"

Одржан “Сабор фолклора”


КОТОР ВАРОШ, 10. ЈУЛА – На традиционалној манифестацији “Сабор фолклора”, која је одржана синоћ у оквиру “Которварошког културног љета”, представило се 11 културно-умјетничких друштава.

Прије почетка манифестације учесници су у свечаном дефилеу прошли кроз град до игралишта Центра за културу, спорт и информисање, гдје је одржана манифестација.

Велики број посјетилаца уживао је у наступима Фолклорог ансамбла “Котор Варош”, Културно-умјетничког друштва /КУД/ “Шареница” из Приједора, Ансамбла “Жубор” из Котор Вароша, КУД “Брио-Рудар” из Масловара, КУД “Дукати” из Брезик Ламинаца, КУД “Душан Станковић” из Чечаве, КУД “Петар Кочић” из Нове Тополе и КУД “Петар I Карађорђевић Мркоњић” из Мркоњић Града, АНИП “Младост” из Залужана, СПКД “Просвјета” из Кнежева, те Фолклорно удружење грађана “Мотајички вук” из Српца.

Folklor 4

Предсједник Фолклорог ансамбла “Котор Варош” Санела Поповић истакла је да је пријатељство са културно-умјетничким друштвима врло важно у погледу очувања и његовања традиције.

Радују нас оваква дружења чији је циљ промоција традиционалне игре и пјесме. Нова познанства, забава, начин рекреације, а уз то и очување традиције, главна су обиљежја ове манифестације“, нагласила је Поповићева и додала да Фолклорни ансамбл “Котор Варош” броји више од 150 чланова распоређених у четири узрасне групе – млађа и старија ђечија група, омладинци и рекреативци.

Folklor 2

Поред игре и пјесме одликује их и хуманитарни рад, а приоритет је дружење и ширење познанстава.

“Већ сутра одлазимо у Баошиће у Црну Гору, гдје ћемо учествовати на кампу Црвеног крста и достојно представити наш досадашњи рад, локалну заједницу и Републику Српску”, поручила је Поповићева.

Предсједник КУД-а “Дукати” из Брезик Ламинаца код Градишке Ранко Цумбо је навео да је сабор фолклора у Котор Варошу један од најбоље организованих у региону.

Захвални смо домаћину на позиву и искрено се надамо да ће наше пријатељство бити настављено и наредних година. Наше културно-умјетничко друштво одржава дух нашег села. У неколико секција, највише фолклорној, окупљено је више од стотину младих. Они са великом љубављу, а уз подршку старијих, његују своје обичаје и народне игре“, поручио је Цумбо и додао да културно-умјетничко стваралаштво има дугу и богату традицију у Лијевче пољу.

Folklor 3

Директор Которварошког “Центра за културу, спорт и информисање” Драган Зељковић захвалио се свим учесницима који су дошли на Сабор.

Овакви догађаји су важни за наш град, као и за наше друштво. Котор Варош добија прилику да се промовише као туристичка дестинација, а ми упознајемо традицију и игре других крајева“, навео је Зељковић.

Сви учесници су пјесмом и игром представили фолклорну традицију својих крајева.

Folklor 1

Организатор синоћње манифестације, која се традиционално одржава у Котор Варошу, био је Центар за културу, спорт и информисање у сарадњи са Фолклорним ансамблом “Котор Варош”.