Округли сто на тему подршка превенцији насиља

Округли сто на тему подршка превенцији насиља


У Котор Варошу је одржан округли сто и презентација резултата истраживања и акционог плана у оквиру пројекта „Механизам подршке превенцији насиља и смањењу ризика од оружја“, који под покровитељством УНИЦЕф БиХ и Шведске међународне агенције за развој и сарадњу реализује Хуманитарна организација Генесис Пројецт.

Презентацију су одржале Амина Чиркић и Tатјана ЈеФтимир, ученице ИИ разреда Економске школе. Оне су дио истраживачког тима ученика, а уједно и чланице клуба младих Црвеног крста Котор Варош, узраста 15 до 19 година, који је вођен локалним координатором, педагогицом Слађаном Шубаром, од септембра прошле године учествовао на разним радионицама.
У оквиру пројекта, анкетирали су и своје вршњаке о темама превенције насиља и смањења ризика од оружја.

vijest04-1

Учесницима округлог стола презентовани су и Једноминутни Филмови које су ученици снимили у оквиру пројекта у Котор Варошу, а који говоре о проблемима насиља.

Округлом столу присуствовали су представници општине, Црвеног крста, которварошких школа, полиције, као и ученици који су учествовали на радионицама.

Начелник општине Далибор Вучановић је истакао како је ова локална заједница у претходном периоду у значајној мјери пружала подршку овим пројектима и да ће то чинити и убудуће, а резултат тога је смањене пораста насиља на подручју Котор Вароша.

Пројекат „Механизам подршке превенцији насиља и смањењу ризика од оружја“ реализује се од 1. јула прошле године у шест општина БиХ и 16 основних школа у сарадњи са надлежним министарствима, а завршава се у јуну ове године.