Освећен храм Светог великомученика кнеза Лазара


КОТОР ВАРОШ, 28. ОКТОБАР – Новосаграђени храм Светог великомученика кнеза Лазара у насељу Забрђе освећен је данас у присуству великог броја вјерника и угледних гостију из јавног живота.

IMG_20171028_100630

Свети и свечани чин почео је дочеком епископа бањалучког Јефрема, који је осветио храм чији су кумови браћа Мирослав и Бранислав Малијевић.

У пригодној бесједи након богослужења и чина освећења епископ бањалучки Јефрем је нагласио да овај храм по свом садржају и намјени има изузетан значај, не само за вјернике овог краја, већ и цијеле Републике Српске. „Видимо прекрасно здање, подигнуто и саградјено и данас освећено за мало година. Хвала господу што нас је данас сабрао у ово свето место, што нам је помогао да се ова светиња обнови и да данас уживамо у њеној љепоти“, рекао је епископ бањалучки Јефрем.

Он је апеловао на јединство српског народа, на разумјевање и слогу.

IMG_20171028_095633

Храмови су увијек били светиње српског народа, јер су их чувале од непријатеља, како спољашњих, тако и унутрашњих”, закључио је епископ Јефрем.

Освећењу је присуствовао српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Највише црквено одликовање Орден Светог Саве, одлуком Синода Српске православне цркве, додијељено је Мирославу Малијевићу, који је заједно са братом Браниславом данас био и кум цркве. Владика Јефрем прогласио је великим добротворима и додијелио признања Браниславу Млијевићу, који је дародавац и кум звона и Стјепану Вујиновићу, који је даровао кровну конструкцију за цркву у Забрђу.

Владика Јефрем је уручио Архијерејску грамату за помоћ у изградњи цркве општини Котор Варош коју је примио начелник Зденко Сакан и народном посланику Недељку Гламочаку.

Седмице уочи освећења протекле су радно како би црква и двориште били потпуно уређени до дана освећења. Неимари су завршили фасаду, асфалтирали и положили камену подлогу у дворишту, а око цркве поставили ковану ограду чиме је она послије неколико година градње засијала пуним сјајем.