Отворена изложба слика Гавре Поповића


КОТОР ВАРОШ, 14. ЈУНА – У Котор Варошу је синоћ у галеријском простору кино-сале отворена изложба слика аутора Гавре Поповића из Кнежева под називом “113 минијатура”, у чијем су фокусу човјек и птице.

Изложбу је синоћ галеријском простору кино-сале отворио дирекор Центра за културу, спорт и информисање Драган Зељковић, који је појаснио да је минијатура фигурална сцена или портрет малог формата, рађена у различитим техникама и на различитим подлогама.

У Поповићевим минијатурама, које обухватају период од посљедњих 50 година, приказан је занимљив, чудесан и апстрактан умјетников свијет“, навео је Зељковић.

Zeljković Popović i Čupić

Према ријечима дипломираног ликовног умјетника Горана Чупића, у фокусу Поповићеве умјетности налази се човјек, тачније људи и птице.

Човјек је у центру стваралаштва, а птице су доминантне у већини минијатура, као стварна и митолошка бића“, истакао је Чупић.

Гавро Поповић, пензионисани наставник који живи у Кнежеву, излагао је више самосталних и колективних изложби у Скопљу, Ријеци, Бањалуци, Теслићу и Мркоњић Граду.

Поповић је и колекционар историјских докумената и ћириличног материјала који је у Народној библиотеци у Котор Варошу био изложен под називом “Дани ћирилице од почетка писмености до данашњих дана”.

Izložba 3

Поред Поповићевих минијатура посјетиоци могу да виде и изложена умјетничка дјела Драгомира Поповића /графика и акварел/ и Милице Поповић /слике и цртежи/.

Организатор изложбе “113 минијатура” је Јавна установа “Центар за културу, спорт и информисање” Котор Варош.

Изложба ће бити отворена до 25. јуна у периоду од 9.00 до 15.00 часова.