Отворена изложба „У сусрет Вуку“

Отворена изложба „У сусрет Вуку“


КОТОР ВАРОШ, 6. ОКТОБРА – Поводом 200 година од издавања књижевних дјела “Пјеснарица” и “Писменица” Вука Стефановића Караџића и 150 година од његове смрти вечерас је у Народној библиотеци у Котор Варошу отворена изложба и одржана презентација о животу и раду овог великог пјесника.

DSCN5466

Потпредсједник Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Републике Српске Филип Перишић је истакао да је обиљежавање овог јубилеја иницирао градски одбор Српског културног и просвјетног друштва “Просвјета”, на челу са предсједником Јеленком Бојићем, и да је циљ изложбе њена презентација за ученике основних и средњих школа.

Изложба је образовног карактера и главни циљ је да ђаци науче нешто ново о великом писцу и оцу наше духовности и писмености, али и да се подсјете Вукових великих дјела“, рекао је Перишић.

Директор Народне библиотеке у Котор Варошу Вукан Бијелић је рекао да ће изложба бит отворена сваког радног дана од 09.00 до 15.00 часова.

На изложби је изложено 20 паноа на којима је око 200 слика са текстовима и докуменатима, који представљају живот Вука Караџића“, нагласио је Бијелић.

Ученици су изразили велико задовољство због изложбе.

Оно што смо учили на часовима српског језика сада смо у прилици и да видимо. О дјелима Вука Караџића не треба трошити ријечи, јер је он најзаслужнији за стварање нашег језика и правописа“, истакли су ученици Средњошколског центра „Никола Тесла“ који су присуствовали отварању изложбе.

Изложба посвећена обиљежавању 200 година од објављивања првих Вукових дјела и 150 година од Вукове смрти обухвата његова дјела, приватни живот, рад, путовања, сарадњу са српским владарима и познатим културним радницима у Европи.