Отворен инхалациони центар


КОТОР ВАРОШ, 4. МАЈА – У Котор Варошу је данас отворен центар за лијечење удисањем ваздуха из кошнице, други овог типа у Републици Српској, а први са масажном терапијом.

DSCN8030

Отварању инхал-центра присуствовали су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Општина Котор Варош је издвојила из буџета за ову годину 30.000 КМ за подршку пољопривредницима, а међу њима су и пчелари. Ово је од великог значаја за лијечење бронхитиса, астме и алергије, али и за промоцију туристичких потенцијала општине“, рекао је Сакан.

Виши стручни сарадник за сточарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Душка Радаковић истакла је да је отварање другог Инхал центра од великог значаја за Републику Српску и становнике Котор Вароша.

DSCN8027

Инхалација помоћу пчелиње кошнице раније је била доступна само у Аустрији и Њемачкој, а прије неколико година и у Словенији. Инхалације помоћу кошнице, осим болести дисајних путева, мигрене и других, лијече и обољење срца. Пацијенти ће за вријеме инхалације моћи да посматрају и рад пчеле, што ће им додатно уљепшати амбијент“, нагласила је Радаковићева.

Први апи инхал-центар отворен је у јуну прошле године у Первану код Бањалуке, у домаћинству породице Милојевић. У овом центру доступна је терапија ваздухом из кошнице.

Ријеч је о апитерапеутској методи која побољшава имуни одговор организма, лијечи различита стања и обољења, те погодује очувању здравља“, поручио је власник првог апи инхал-центра у Републици Српској Миле Милојевић.

Центар је урађен према пројекту Министарства и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, а уз подршку Пчеларског газдинства “Васић” из Котор Вароша.

Овај инхал-центар, осим комора за инхалацију, имаће и посебну комору за масажну терапију. На располагању ће бити терапијске масаже цијелог тијела уљима и кремама на бази пчелињих производа, који су прављени без конзерванса и за које смо прибавили све ратификације“, истакли су у “Терапи инхал центру Васић”.

На Балкану ову врсту лијечења практиковали су једино Словенци, а у Европи у апитерапији водеће су Бугарска, Њемачка и Аустрија.