Подићи статус мјесних заједница на виши ниво

Подићи статус мјесних заједница на виши ниво


КОТОР ВАРОШ, 19. АПРИЛА – Представници УНДП-а су данас обишли мјесне заједнице у општини Котор Варош у којима се реализује пројекат „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“.

DSCN4688

Мјесне заједнице које су одабране за учешће у реализацији пројекта у општини Котор Варош су: Котор Варош, Ободник, Масловаре, Врбањци, Забрђе и Грабовица.

Пројектни службеник УНДП-а Диана Шилић је у разговору са представницима мјесних заједница и активистима нагласила значај овог пројекта, чији ће резултат захтијевати непосредни рад са лидерима и заједницама од којих су састављене МЗ и са званичницима локалне самоуправе који су одговорни за већину јавних услуга.
Рад на терену је од изузеттног значаја и овакви састанци су неопходни како би представници мјесних заједница били упознати са обавезама које их очекују, односно са евентуалним потешкоћама у раду и начину њиховог рјешавања“. Истакла је Шилићева.
Кроз овај пројекат биће ојачано лидерство, унапријеђени организација, системи и регулаторни оквир на локалном нивоу, те мјесним заједницама осигурани алати потребни да се покрене заједница, ангажују жене, укључе најугроженији, донесу заједничке одлуке и проведу у дјело властите идеје.
Пројекат је заједничка иницијатива Влада Швајцарске и Шведске, а имплементира га УНДП у БиХ. Укупна вриједност пројекта је 14,5 милиона КМ. У активностима прве фазе која ће трајати до средине 2019. године, учествоваће 120 мјесних заједница и 20 локалних заједница у БиХ, чиме ће утицати на побољшање квалитета живота 300.000 људи.