Подршка за обнову школе

Подршка за обнову школе


КОТОР ВАРОШ, 17. ДЕЦЕМБРА – Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Радмила Коцић Ћућић рекла је данас да је Основна школа “Свети Сава” из Котор Вароша примјер како треба да функционише једна образовна институција и да ће Министарство помоћи да радови на обнови ове школе буду завршени на вријеме.

DSCN4022

Ћућићева је са директором Слађаном Шубаром разговарала о санацији и реконструкцији ове, једне од највећих школа у Српској, а која је уз велику ангажованост руководства и свесрдну помоћ ресорног министарства успјела да уђе у програм обнове који финансира Развојни програм ЕУ преко УНДП-а.

Министарство ће помоћи у свим активностима да радови буду завршени на вријеме, али исто тако подржавамо напоре руководства да омогући ученицима и наставницима боље услове за рад“, рекла је Ћућићева.

Шубара је истакла да су потребна значајна финансијска средства да се објекат реконструише, те да је УНДП у првој фази обезбиједио 110.000 КМ.

До почетка другог полугодишта замијенићемо столарију у приземљу, а након фебруара мјесеца наредне године, када се улази у нову фискалну годину, настојаћемо да кроз нове пројекте завршимо комплетну санацију објекта на задовољство свих 1.100 ученика“, рекла је Шубара.

Захваљујући пројекту Савјета ученика обезбијеђени су пакетићи за дјецу са посебним потребама, а током никољданских свечаности биће уприличена приредба за ученике и њихове родитеље.

Осврћући се на пресуду Основног суда у Котор Варошу, који је одбацио тужбу групе родитеља дјеце бошњачке националности, Ћућићева је истакла да је у Републици Српској створен правни оквир који је за све прихватљив.

DSCN4031

Она је истакла да су законски и подзаконски акти Српске усклађени са међународним конвенцијама и да се сваком дјетету жели омогућити да буде задовољно школским системом.

Никада није било проблема у међунационалним односима у Врбањцима и пресуда Основног суда је логичан слијед дешавања. Највеће задовољство ће бити када се сва дјеца врате у школу и заједно са својим вршњацима наставе похађати наставу“, навела је она.

Ћућићева и Шубара присуствовали су традиционалној манифестацији под називом “За осмијех више у долини сунца”, коју организује компанија “Сунце” у Дабовцима код Котор Вароша.

Том приликом власник компаније Љубица Марковић уручила је никољданске пакетиће за 26 ученика подручне школе Вагани, која ради у оквиру ОШ “Свети Сава”.