Подршка развојним плановима фабрике обуће “Спортек”


КОТОР ВАРОШ, 22. СЕПТЕМБРА – За Владу Републике Српске значајно је да има произвођаче попут “Спортека”, фабрике обуће у Котор Варошу која ће до краја године имати 2.000 запослених, па ће снажно подржати њихове развојне планове, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

DSCN5413

Ђокић је, током данашње посјете Фабрици “Спортек”, нагласио да се у овој фирми на импресиван начин одвија процес производње – осим обућарске индустрије, постепено се развијају хемијска и машинска индустрија, а комплетна производња је извозно оријентисана.

Рад за најбоља свјетска тржишта захтијева изузетан технолошки ниво, што се овдје може и видјети. Радује ме да ће у наредној години проширити погоне на нових 6.000 метара квадратних, што ће обезбиједити запошљавање додатних 600 радника“, истакао је Ђокић.

Влада Републике Српске ће за ту намјену омогућити коришћење подстицајних мјера које има у свом акционом плану, јер ова фабрика знатно доприноси индустријском расту Републике Српске.

Пуних 20 година власници ове фабрике редовно измирују обавезе према радницима и држави, а имају значајан удио у расту производње у протеклих седам мјесеци који износи 5,8 одсто, што показује да индустријски живот Републике Српске има динамику раста и развоја“, додао је Ђокић.

У “Споретку” очекују подршку Владе Републике Српске у наредном периоду када планирају да граде соларну електрану на властитом простору.

Ми радимо за мултинационалне компаније и тај рад захтијева поштивање одређених стандарда. Тренутно имамо 1.827 запослених, а идуће седмице примамо нових 110 радника, и ту нећемо стати, јер наши развојни планови су да у општини Котор Варош константно проширујемо производне погоне“, истакао је директор предузећа “Спортек” Мирослав Петрешин.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је током данашњег боравка у Котор Варошу посјетио и фабрику обуће “Дермал” и фабрику машинских производа “Сим техник”.