Потписан Уговор за реализацију Пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”


САРАЈЕВО, 30. МАРТА – Начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић потписао је данас у Сарајеву Уговор за реализацију Пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”.

Undp 2

Пројекат “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ” је заједничка иницијатива Владе Швајцарске и Владе Шведске који проводи Развојни Програм Уједињених нација у БиХ – УНДП БиХ.

Први човјек општине рекао је да након успјешне апликације општина Котор Варош, заједно са општинама Лакташи, Градишка, Петрово и градом Бијељина, улази у пројекат који би у наредне четири године требао да унаприједи рад мјесних заједница.

Према ријечима Вучановића циљ Пројекта је да допринесе квалитетнијем животу грађана кроз веће демократско учешће и одговорност према јавности, кроз унапређење услуга на нивоу мјесне заједнице, јачање инфраструктуре и већу инклузију социјалних категорија становништва.

Вучановић је истакао да је општина Котор Варош једна од ријетких из РС и БиХ која ће имплементирати  пројекат “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”, напомињући да су мјесне заједнице најближе потребама грађана. Пројекат се финансира средствима влада Швајцарске и Шведске, а за његову имплементацију у наредне четири године биће обезбијеђено 14,3 милиона марака.

Undp 1

Савјетник за локалну управу, миграције и развој у Амбасади Швајцарске у БиХ Регула Баблер рекла је да потписивање споразума представља важан корак у јачању улога мјесних заједница, за шта је неопходна подршка градоначелника и начелника општина.

Циљ пројекта је унапређење квалитета живота грађана БиХ, локалних структура и унапређење демократског окружења. Успјешан рад ће подразумијевати ангажман свих нивоа власти које грађане, као доносиоце одлука, треба да слушају“, навела је Баблерова.