Прикупљене 132 дозе крви

Прикупљене 132 дозе крви


КОТОР ВАРОШ, 8. ЈУЛА – У акцији добровољног давања крви у Котор Варошу данас су прикупљене 132 дозе драгоцјене течности, које ће бити предате Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.
DSCN5101
Секретар Општинске организације Црвеног крста Борислав Брборовић рекао је да је укупан број давалаца био знатно већи /160/, али због ниског или високог притиска 28 људи није било у могућности да дарује драгоцјену течност.

Заиста са поносом можемо да кажемо да смо развили такав степен добровољног давалаштва крви да спадамо међу водеће општине у Републици Српској по броју прикупљених доза ове драгоцјене течности“, истакао је Брборовић.
По његовим ријечима добровољно давалаштво у Котор Варошу је у експанзији, што даје гаранције грађанима да ће увијек имати на располагању довољне количине крви свих крвних група.

Здравко Ковачевић је крв дао 34 пута и истиче да је то обавеза сваког здравог човјека.
Крв је лијек који једино човјек може да произведе. Док сам здрав и способан са задовољством ћу давати крв, а апеловао бих и да се млади укључе у овакве акције“, нагласио је Ковачевић.
У Котор Варошу је евидентирано 450 добровољних давалаца крви, а данас је драгоцјену течност први пут дало 5 нових добровољних давалаца.
Осим радника државних и приватних предузећа, посебан допринос акцији дали су чланови невладиних организација, припадници МУП-а, представници спортских колектива и удружења.
Данашњу акцију добровољног давања крви под називом „Буди хуман, даруј крв“ организовала је Општинска организација Црвеног крста Котор Варош, уз подршку привредника и општине.