Прикупљено 139 доза крви


КОТОР ВАРОШ, 6. ЈУЛА – У Котор Варошу је данас организована трећа овогодишња акција добровољног давања крви на којој је прикупљено 139 доза ове драгоцјене течности које ће бити предате Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Котор Варош Борислав Брборовић рекао је да се за акцију пријавило 218 људи, од којих 79 није могло дати крв због здравствених разлога.

DSCN8178

Ово показује да су становници Котор Вароша врло савјесни и спремни да помогну. Посебно смо поносни на 9 суграђана који су крв дали први пут“, истакао је Брборовић.

Он је нагласио да у Котор Варошу све већи број људи даје крв, што даје гаранције да ће увијек бити довољно количина ове драгоцјене течности.

Предсједник Комисије за анимирање добровољних давалаца крви Црвеног крста Котор Варош Младен Петрушић рекао је да су грађани Котор Вароша показали одговорност и солидарност да помогну другима.

DSCN8183

Континуирана едукација и информисање, подизање свијести грађана о важности добровољног давања крви, једини је начин за постизање жељеног циља – да пацијент не чека крв, већ да крв чека пацијента“, истакао је Петрушић.

Здравко Ковачевић дао је крв 40 пута и каже да је то посебан осјећај, јер на тај начин некоме спасава живот.

Мислим да би сваки наш грађанин требало да да крв и има тај осећај да може неком у једном одређеном тренутку, када је изузетно тешко, спасити живот“, нагласио је Ковачевић.

Krv

У Котор Варошу има више од 500 добровољних давалаца крви, а данашњу акцију организовала је Општинска организација Црвеног крста Котор Варош, уз подршку привредника и општине.