Прикупљено 77 доза крви


КОТОР ВАРОШ, 6. НОВЕМБРА – У трећој овогодишњој акцији добровољног давања крви у Котор Варошу данас је прикупљено 77 доза драгоцјене течности, које ће бити предате Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

Акција је организована уз поштовање мјера заштите од вируса корона, а складу са препорукама Института за Јавно здравство Републике Српске.

Предсједник Комисије за анимирање добровољних давалаца крви Црвеног крста Котор Варош Душко Васиљевић рекао је да су грађани показали одговорност и солидарност.

Континуирана едукација, информисање и подизање свијести грађана о значају добровољног давања крви једини је начин за постизање циља, а то је да пацијент не чека крв, већ да крв чека пацијента“, истакао је Васиљевић.

Davanje krvi 1

Јубиларни педесети пут крв је даровао Милорад Савановић.

Крв је лијек који једино човјек може да произведе. Док сам здрав и способан са задовољством ћу давати крв, а апеловао бих и да се млади укључе у овакве акције“, нагласио је Савановић.

Младен Петрушић је такође педесети пут даровао драгоцјену течност.

Редовно дајем крв и мислим да је то један племенит чин. Препоручио бих свима да донирају своју крв, јер самим тим могу да спасу некоме живот. Послије сваког давања крви ја се осјећам боље и зато сам редован давалац крви“, рекао је Петрушић.

Savanović zahvalnica

У Котор Варошу је евидентирано 550 добровољних давалаца крви, а оно што охрабрује је чињеница да је међу њима све више младих. Све већи одзив нових младих давалаца резултат је сталне промоције важности давања крви коју проводи Црвени крст у Котор Варошу.

Акцију је организовала Општинска организација Црвеног крста Котор Варош у сарадњи са општином, а подршку су пружили „Квимпекс“, „Грађус“, ШГ „Врбања“ и фудбалски ветерани Котор Вароша.