Приоритети: Водоводна мрежа и Дом здравља


Приоритет је изградња новог блока Дома здравља, у којем ће бити смјештена Хитна помоћ и дио породичне медицине, а средства за ову намјену обезбиједила је азербејџанска фондација “Хајдар Алијев”, наводи начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.
DSCN5567

КОТОР ВАРОШ, 24. АПРИЛА – Општина Котор Варош ће до краја године реализовати пројекат “Санација и реконструкција градске водоводне мреже и проширења канализационе мреже” у вриједности од 4.000.000 КМ. Укупно ће бити замијењено 20 километара подземних инсталација градског водовода у свим улицама на подручју општине. Реконструкција и проширење водоводног и канализационог система утицаће и на ефикасно и одрживо кориштење воде и заштиту ријеке Врбање.

Овај пројекат креиран је за потребе грађана и циљ је да обезбиједи добар и квалитетан извор воде, те уреди канализационе системе“, истиче за Срну начелник општине Котор Варош Зденко Сакан. Поводом Дана општине, 24. априла, он истиче да је приоритет изградња новог блока Дома здравља, у којем ће бити смјештена Хитна помоћ и дио породичне медицине, а средства за ову намјену обезбиједила је азербејџанска фондација “Хајдар Алијев”. Нови објекат, на површини од 850 метара квадратних, биће опремљен новом савременом опремом и намјештајем, а рок за завршетак радова је децембар. Сакан прецизира да ће се изградњом новог блока и реконструкцијом постојећег објекта створити услови за бољу медицинску помоћ свих становника овог краја.

Након што је завршена тендерска процедура створени су предуслови за асфалтирање Улице патријарха Павла у Новом Насељу. Средства за ову намјену обезбијеђена су по Одлуци о кредитном задужењу у Програму хитног опоравка од поплава. “Укупна вриједност радова је 310.000 КМ, а дужина улице која ће бити асфалтирана износи 370 метара. Осим постављања новог асфалта и нових тротоара, биће трајно ријешен и проблем канализације падавина”, истиче Сакан. Ријеч је о улици са око 300 домаћинства у Новом Насељу. Реконструкција моста према насељу Котор дио је пројекта санације штете од поплава вриједног 976.800 КМ, а средства су обезбијеђена кредитним задужењем општине у износу од 1.140.000 КМ.

Осим четири моста у насељима Котор, Крушево Брдо, Лауши и Шибови планирана је санација шест клизишта и пропуста на подручју општине Котор Варош“, напомиње Сакан за Срну. Он истиче да је стипендирано 130 студената и ђака, а за ту намјену из буџета општине издвојено је 80.000 КМ. У Котор Варошу је у прошлој години изграђено осам станова за повратничке породице хрватске националности, а план је да заједно са Министарством за избјеглице и расељена лица Републике Српске реализују нови пројекти за повратнике и интерно расељена лица свих националности. У току је реализација пројекта “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”, који спроводи УНДП у БиХ. “Циљ пројекта је да допринесе квалитетнијем животу грађана кроз веће демократско учешће и одговорност према јавности, те кроз унапређење услуга на нивоу мјесне заједнице, јачање инфраструктуре и већу инклузију социјалних категорија становништва“, наводи Сакан.