Промовисана монографија о Новом Селу „Наши коријени“


КОТОР ВАРОШ, 13. АПРИЛА – У которварошкој кино-сали вечерас је промовисана монографија „Наши коријени“, коју је на 158 страница написала група аутора предвођена Зораном Ковачићем, а у књизи су представљене животне приче и друга свједочанства о минулим временима мјештана которварошког насеља Ново Село.

Иако сам напустио своје село, увијек сам га носио у души и радо овдје долазим и данас. Желио сам да урадим нешто што ће историју Новог Села сачувати од заборава, а најбољи свједок једног времена је књига. Читаоци имају прилику да детаљно упознају све оно што је везано за ово мјесто, а то су вјерски објекти, начин живота, култура, обичаји, спорт и још много тога, али и знамените личности, јер су управо људи оно што чини душу једног мјеста и од којих потиче све остало“, рекао је Ковачић.

Autor Zoran Kovačić

Нчелник општине Котор Варош Зденко Сакан је истакао да се Ново Село може поносити вриједним, поштеним и образованим људима који су ударили снажан печат развоју Котор Вароша.

Ово је јединствен споменик свим мјештанима Новог Села саграђен од ријечи и слика, који ће трајати и надживјети све што је у овом селу саграђено од памтивијека до данас“, нагласио је Сакан.

Načelnik Sakan

По његовим ријечима аутори ове књиге су оставили аманет млађима да наставе оно што су они започекли.

Аутори ове књиге су послали поруку да људи који су рођени у сиромаштву могу потати велики, а када то постану онда се врате тамо одакле су кренули и донесу поклон, а донијели су најљепши поклон – књигу о свом селу“, поручио је Сакан.

Промоцији монографије је присуствовао и генерални конзул републике Хрватске у Бањалуци Зоран Пиличић, који је похвалио напоре аутора књиге, јер су на овај начин сачували културну баштину од заборава.

Мали број села, чак и оних већих на подручју општине Котор Варош, може се похвалити оваквом монографијом. Уложено је много труда у прикупљање документације и фотографија и задовољан сам како је све то испало, јер је представљен комплетан живот села“, закључио је Пиличић.

Zoran Piličić konzul

Предсједник Удружења за промоцију и значај спортске рекреације Котор Варош Слободан Петровић је истакао да је монографија изузетно садржајна, јер је обухватила период од првих корака начињених у Новом Селу до данашњих дана.

Читајући књигу препознао сам ојећаје попут љубави, сјете, чежње, рефлексије, али и родољубља према завичају, свом народу и баштини. На тај начин су аутори показали како се воли свој завичај, не испразним ријечима него дјелима“, рекао је Петровић.

Izložba rukotvorina

Прије промоције књиге у галеријском простору кино-сале одржана је изложба слика и рукотворина Удружења грађана „Ново Село“.

Izložba slika