Пружити подршку привредним субјектима

Пружити подршку привредним субјектима


КОТОР ВАРОШ, 6. ЈУЛА – На данашњој редовној сједници Привредног савјета општине Котор Варош закључено је да се уз подршку фондова, које оснива Влада Републике Српске, помогне рад привредних субјеката у локалним заједницама.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић је истакао да су највећи губитници у протеклом периоду, узрокованом појавом вируса корона, компаније које нису радиле, што ће оставити посљедице на јавну потрошњу, пад прихода и ПДВ-а.

За март су исплаћени доприноси, док ће у априлу радницима бити исплаћена минимална плата и доприноси, а сличне мјере настојимо да креирамо и за мај. Омогућено је пролонгирање уплата пореза на доходак и обавеза по завршном рачуну, а трећи пакет мјера односиће се на помоћ у обнављању производње и повратак на тржиште“, нагласио је Рачић.

IMG-16923f9f742463ec7bcdf710c0217c23-V

Он је најавио формирање гарантног фонда, који ће имати почетни капитал од око 100 милиона КМ, који би служио као гаранција компанијама за кредите, затим компензациони фонд, из којег би биле исплаћиване плате радницима и трећи фонд за подршку локалним заједницама.

Ако бисмо се у посљедњем кварталу ове године вратили на нормалан ниво производње какав је био прије почетка кризе, могли бисмо бити задовољни. Вирус нам је пореметио све планове, према прогнозама очекује нас пад БДП-а од око пет одсто“, поручио је Рачић и похвалио рад фабрике обуће „Дермал“, која је у јеку кризе запошљавала нове раднике.

IMG-6beab8cb8f81248dbbc0f60dc1055843-V

Начелник општине Котор Варош је истакао да локална управа има одличну сарадњу са привредним субјектима и да је она била на врло високом нивоу за вријеме пандемије вируса корона.

Он је информисао чланове Привредног савјета о реализацији закључака са претходних сједница, а разматран су Извјештај о раду Привредног савјета и извршење буџета за прошлу годину.

IMG-cc2cb88be7fffffce9fbe863769e367c-V

Директори фабрика обуће „Дермал“ и „Спортек“ Раденко Бубић и Мирослав Петрешин су истакли да су имали значајну подршку општине Котор Варош у протеклом периоду, уз напомену да су организовали рад уз спровођење свих мјера заштите препоручених од надлежних институција које се односе на запослене.