“Птице” најбоље на “Варош фесту”


КОТОР ВАРОШ, 1. НОВЕМБРА – Представу “Птице” полазника истоименог омладинског глумачког кампа, која је вечерас премијерно изведена у Котор Варошу, публика је прогласила за најбољу представу на трећем Фестивалу омладинских позоришта “Варош фест”.

Ptice 3

Представа је настала у омладинском глумачком кампу “Птице”, који је у Котор Варошу одржан од 25. до 31. октобра у оквиру пројекта “Љубав према глуми – љубав према људима”, који Дом културе “Мирослав Миро Пејовић” реализује уз подршку Амбасаде САД.

Текст Аристофанове комедије “Птице” за ову прилику адаптирао је Велимир Драгољевић, а полазници кампа – млади глумци почетници припремали су је под стручним надзором режисера Новице Богдановића.

Представа почива на духовитим и ироничним метафорама и симболима утопије, те на сценским призорима радикалног ескапизма, као бијега од тегобне друштвене реалности“, истакао је Драгољевић.

Ptice 4

Мјешовити ансамбл БиХ, састављен од полазника кампа из Котор Вароша, Бањалуке, Мостара, Јајца, Зенице и Нове Биле, кроз игру птица и њихових крила постигао је жељену метафору.

Исто као што су људи одувијек имали потребу да савладају нешто важно, тако смо и ми градили на сцени нову савремену причу, кроз паралелу између плеса и птица“, нагласио је Драгољевић.

“Варош фест”, који је вечерас завршен, заједнички су организовали Дом културе “Мирослав Миро Пејовић” и Јавна установа Центар за културу, спорт и информисање.