Реконструкција СШЦ „Никола Тесла“ у завршној фази

Реконструкција СШЦ „Никола Тесла“ у завршној фази


КОТОР ВАРОШ, 23. СЕПТЕМБРА – У которварошком Средњошколском центру  ”Никола Тесла” у завршној фази је реализација Пројекта санације и реконструкције овог објекта у вриједности од 262.000 КМ, захваљујући Развојном програму УН /УНДП/.

Nova stolarija i krov

У протеклих мјесец дана, колико трају радови на објекту, замијењени су кров и столарија, а сада предстоји санација мокрих чворова. Замјена крова, спољашње и унутрашње столарије није утицала на одвијање наставног процеса за 569 средњошколаца и њихових професора.
УНДП је препознао значај ове установе, која је саграђена 1974. године и неопходна јој је темељна реконструкција за нормално одвијање наставе”, рекла је директор СШЦ “Никола Тесла” Данијела Костић.
Она је додала да је постојала могућност заразе и инфекције због мокрих чворова који су у катастрофалном стању.
„Осим наставног процеса морали смо водити бригу и о здрављу ученика, а дотрајала столарија и оштећени прозори нису могли задржати топлоту у зимским мјесецима. Након завршетка радова значајно ћемо смањити утрошак енергије и створити нормалне услове за рад“, нагласила је Костићева.
Захваљујући донацији Јапанске агенције за међународну сарадњу процес наставе информатике осавремењен је у средњим школама широм БиХ, а Средњошколски центар у Котор Варошу добио је 20 рачунара, пројектор, штампач и принтер.
Информатичка опрема ће убрзо бити инсталирана, тако да ће ђаци моћи да осјете предности у односу на рачунаре које су раније користили.
Директор школе Данијела Костић истиче да је из Јапана пренесено доста практичних метода којима се подстиче креативност ученика.
Она је додала да пројекат опремања средњих школа у БиХ Јапанска агенција за међународну сарадњу спроводи заједно са Министарством цивилних послова БиХ и ентитетским министарствима за просвјету и културу.