У свим школама прослављена Крсна слава

У свим школама прослављена Крсна слава


КОТОР ВАРОШ, 27. ЈАНУАРА – У свим школама на подручју општине Котор Варош данас је прослављена крсна слава – Свети Сава.

DSCN5752

Светосавски програм почео је у Средњошколском центру /СШЦ/ “Никола Тесла”, гдје су ученици организовали културно-умјетнички програм, на коме су представљени рецитали, позоришни комади, као и бесједе из широког опуса о животу и раду Светог Саве.

Директор СШЦ “Никола Тесла” Данијела Костић је уручила признања ученицима ове школе, који су остварили запажене резултате у раду општинске организације Црвеног крста.

Данашњи празник нас подсјећа да треба да учимо и научимо, да сазнамо и пренесемо знања, да поштујемо и цијенимо дјела непролазне вриједности“, истакла је Костићева.

Након приредбе у ресторану Средњошколског центра је приређен славски ручак, којем је, поред радника ове установе и гостију из јавног и привредног живота ове локалне заједнице, присуствовао и начелник општине Зденко Сакан.

Свети Сава је први и прави народни учитељ и заштитник наше писмености, усменог предања и традиције. Пут светосавља препознајемо увијек и то је пут којим ваља ићи“, рекао је Сакан.

Програм је настављен у централној Основној школи “Свети Сава”, гдје су наступили чланови фолклорне и рецитаторске секције, вокално-инструментални састави, те хор основне школе. Ученици су представили ликовне и литерарне радове посвећене Светом Сави, а славски обред са ученицима и руководством школе је обавио архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић.

DSCN5721

Прослава школске славе организована је и у Основној школи “Петар Петровић Његош” у Масловарама, као и у Основној школи “Петар Кочић” у Шипрагама.

Светог Саву је прославила и Српска православна црквена општина Котор Варош у храму Рођења Пресвете Богородице, гдје су се вјерници поклонили утемељивачу српске цркве, државе и школства.

Овогодишњи домаћин крсне славе је био Нико Вујиновић, који је “поштење” предао начелнику општине Зденку Сакану, домаћину наредног славља поводом Савиндана.