Република Српска је највредније што морамо сачувати


КОТОР ВАРОШ, 14. ФЕБРУАРА – Полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа на централном Спомен-обиљежју, у општини Котор Варош данас је обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и Дан Борачке организације Републике Српске.

Цвијеће су положили представници општинске Борачке организације, делегације општине Котор Варош и Полицијске станице Котор Варош.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић служио је помен за погинуле борце Војске Републике Српске.

Parastos 1

Нарић је одао захвалност погинулим борцима, истичући да се бол и туга породица не може умањити, али да сјећање на њих треба да остане трајно.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић изјавио је да је ово дан сјећања и евоцирања успомена на пут которварошких ратних јединица и сабораца који су уградили своје животе у темеље Републике Српске.

Да није било храбрих бораца који у најтежим ситуацијама нису напуштали ровове, питање је гдје бисмо ми данас били. Они су гинули свјесни да на тај начин бране нејач, своја села и свој народ, што је за најдубље поштовање. Највредније што морамо сачувати јесте Република Српска, јер у њој су животи њихових очева и дједова и свих наших потомака“, рекао је Савановић и додао да је 305 бораца положило живот за одбрану Котор Вароша.

Miladin Savanović

Он је честитао празник и истакао да је 14. фебруар један од најзначајнијих датума у историји српског народа, јер се данас обиљежава и 220 година од подизања Првог српског устанка.

Савановић је навео да Република Српска и општина Котор Варош улажу максимум напора да помогну борачким категоријама да се третирају као јавни и општи интерес.

Ове категорије треба да имају положај који ће бити сразмјеран њиховој заслузи и жртви коју су дали у Одбрамбено-отаџбинском рату“, закључио је Савановић.

Delegacija opštine

У Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.752 положила су животе за Српску.