Састанак са дрвопрерађивачима


КОТОР ВАРОШ, 21. ЈАНУАРА – Начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић разговарао је данас са домаћим дрвопрерађивачима о снабдијевању сировинама и испоруци дрвних сортимената, као и могућностима нових запошљавања у области дрвопрераде.

DSCN4132
Иако је било предвиђено да састанку присуствују сви дрвопрерађивачи са подручја општине, њих 15, састанку се одазвало пет представника, који су упознали начелника општине о проблемима са којима се сусрећу.
Они су сложни у оцјени да је неопходно испоштовати члан 84 Закона о шумама гдје је дефинисано да под истим условима домаћи прерађивачи имају предност, јер само тако ће дрвни сортименти остати на подручју општине.
Начелник општине Далибор Вучановић је организовао састанак на инсистирање неколицине дрвопрерађивача, који се данас нису одазвали позиву.
Они су инсистирали на овом састанку јер нису могли добити потребне капацитете шумских сортимената за своју прераду, а данас се нису појавили. Или су задовољни уговорима које имају са ЈП „Шуме РС“ или им је речено да ће сносити одређене санкције ако се одазову на овај састанак“, истакао је Вучановић.
Вучановић је додао да је у области дрвопрераде запослено око 1000 радника, те да је у циљу развоја општине да се помогне дрвопрерађивачима који обављају дјелатност на рубним подручјима како би се задржало локално становништво.
Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у општини Котор Варош Радислав Петрушић је истакао да ће локална заједница подржати напоре дрвопрерађивача, а у складу са финансијским могућностима и капацитетима прераде неопходно је доставити план сјече за 2016. годину.
Локална заједница једино има интерес ако оно што се произведе и посијече остане на подручју општине, а тако ће бити омогућено и дрвопрерађивачима да запосле нову радну снагу“, закључио је Петрушић.