Свети Сава – стуб српске културне свијести


КОТОР ВАРОШ, 26. ЈАНУАРА – У Котор Варошу вечерас је одржана Светосавска академија у организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”.

Јереј Драган Мијатовић у бесједи је поручио да значај Светог Саве превазилази границе једне нације и проблеме једног народа.

Српски народ је одан свом светитељу колико и Спаситељу свијета. Свети Сава је наш највећи појединац, стуб српске културне и моралне свијести, који се одрекао свега да би стекао све“, рекао је Мијатовић.

DSCN8781

Он је истакао да је Свети Сава, жртвујући себе, поставио темељ православне вјере и тако постао духовни извор његове снаге, вјере и надања.

Као што је икона израз чежње да видимо бога, тако је све српско у Светом Сави само зато да би се боље разумјело све људско и све земаљско, да би се досегнуло небеско“, нагласио је Мијатовић.

DSCN8779

Светосавску химну, којом је отворена академија, извели су чланови дјечијег и црквеног хора “Свети Сава”.

У програму су наступили полазници Дјечијег вртића “Лариса Шугић” који су припремили рецитал о Светом Сави, рецитатор Зоран Тешић, Културно-умјетничко друштво /КУД/ “Брио-рудар” Масловаре и мјешовити ансамбл “Жубор”.

DSCN8780