Служен парастос за 16 убијених Срба из Сердара


КОТОР ВАРОШ, 17. СЕПТЕМБРА – На мјесном гробљу у Кукавицама код Котор Вароша данас је служен парастос за 16 Срба из Сердара, које су 17. септембра 1992. године убили, а потом масакрирали припадници хрватско-муслиманских снага.

DSCN3858Парастос је служио свештеник Мирко Батар уз саслужење свештеника врбањачке епархије.
Обраћајујћи се присутнима предсједник которварошке Борачке организације Госто Тривуновић је истакао да је злочин у Сердарима један од најсвирепијих у претходном рату.
Иако су позната имена и презимена злочинаца, а Суд БиХ донио одлуку да се они процесуирају и осуде, Апелациони Суд БиХ је све то поништио и укинуо првостепену пресуду, јер је ријеч о српским жртвама“, рекао је Тривуновић.
Најмлађа жртва злочина у Сердарима имала је четири године, а најстарија 60 година.
У нападу муслиманско-хрватских снага на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко (60), Босиљка (53), Јеленко (31), Радмила (21), Славко (60), Данка (54), Драго (47), Мирко (31), Славиша (22) и Споменка Сердар (19), Љубица (40), Слободанка (12) и Сњежана Тепић (4), Никола Дукић (40), те Славко (55) и Славојка Бенцуз (21).
За злочин у Сердарима Суд БиХ је на укупно 43 године затвора осудио некадашње припаднике Територијалне одбране Котор Вароша Фикрета Планинчића, Расима Лишанчића, Сеада Мензила и Мирсада Ватрача.
Дана 28. јануара 2015. године Апелациони Суд БиХ је укинуо “неразумљиву” првосетепену пресуду против Планичића, Мензила и Ватрача, а због смрти мјесец дана након изрицања првостепене пресуде обустављен је кривични поступак против Расима Лисанчића.
У аустријском граду Линцу, суђено је још једном припаднику муслиманске ТО која је учествовала у нападу на Сердаре. Пресуда још није позната.
Вијенце на споменике 16 убијених Срба из Сердара положиле су делегације општине, борачке организације и породица погинулих.