Средњошколци у акцији пошумљавања


КОТОР ВАРОШ, 2. НОВЕМБРА – Ученици четвртог разреда Гимназије средњошколског центра /СШЦ/ „Никола Тесла“ су данас учествовали у акцији пошумљавања садница четинара – бијелог бора на подручју которварошке општине.

image1

У сарадњи са радницима Шумског газдинства /ШГ/ „Врбања“ из Котор Вароша на површини од 3 хектара земљишта укупно је засађено шест хиљада садница на локалитетима „Језерка“ и „Жилића ријека“.

Ријеч је о редовној годишњој акцији која има за циљ подизање еколошке свијести и заштиту животне средине.

Директорица СШЦ „Никола Тесла“ Данијела Костић је истакла да су се ученици добровољно пријавили за ову акцију јер желе да стекну нова искуства и ураде позитивне ствари за заштиту земљишта.

Захваљујући помоћи и савјетима радника шумског газдинства наши ученици су научили како да пажљиво засаде будуће дрво и правилно га затрпају“, рекла је Костићева и изразила наду да ће мјештани знати да чувају нове врсте.

Ученица четвртог разреда Гимназије Маријана Кузмић је први пут учествовала у акцији пошумљавања и позвала је своје вршњаке да се упознају са значајем и функцијом шумских екосистема.

Свако би током живота требало да засади макар једно дрво, јер ако то учините више никада нећете дозволити ни себи ни другима, да не поштује природу и оно што она дарује“, додала је Кузмићева.

Из ШГ „Врбања“ поручују да је овом акцијом постигнут један од најважнијих аспеката, а то је едукација средњошколаца и повећање површине Земље под шумама, које су најбољи филтер за добијање питке воде.

Акција пошумљавања се наставља у петак када ће, уз помоћ радника ШГ „Врбања“, ученици трећег разреда которварошке Гимназије посадити нови контигент садница бијелог бора на подручју општине.