Turizam


Prirodni resursi kojim raspolaže opština Kotor Varoš kao što su šume i vode, a posebno izvori bistre pitke vode, pružaju mogućnosti za brži i intenzivni razvoj zimskog i ljetnog turizma. Na pritokama Vrbanje moguće je razviti, u svijetu sve popularniji flaj-fišing i na taj način privući što više turista, zaljubljenika u netaknute prirodne ljepote. Na području opštine postoje pravi prirodni dragulji, kao što su Vilenjska vrela, Bobas i jedinstven vodopad Skakavac.

Postoji i veliki potencijal za razvoj seoskog i planinskog turizma. U toku je izgradnja planinarskog doma u Borcima, koji predstavlja idealnu vazdušnu banju. Postoje i idealni uslovi za razvoj ekstremnih sportova kao što su paraglajding i planinarenje, pošto su obronci Vlašića neodoljiv izazov koji ne smije ostati neiskorišćen.

turizam

Na području opštine postoji sportska dvorana, fudbalski stadion “Mladost”, kao i tereni za mali fudbal, košarku, odbojku, tenis. Postojeća sportska infrastruktura, čist vazduh i gostoljubivost domaćina preduslov su da se veliki broj sportskih ekipa priprema za takmičenja. Jedan od osnovnih zadataka svakako je sačuvati prirodu i na tom planu se mora neprekidno raditi, kako na edukovanju korisnika tako i na uređenju terena pogodnih za sve vrste turizma i sportskih aktivnosti, s obavezom da se prirodni resursi – turistički potencijali privedu namjeni.

turizam2

Opština Kotor Varoš ima pretpostavke da koristeći prirodne resurse i čistu sredinu razvija turizam za šta je neophodno aktivnije promovisati potencijale za razvoj ove grane. Istovremeno, jako je značajno pronaći investitore te se opredijeliti za pronalazak određenih tržišnih niša (izletnički turizam, ribolovni turizam, seoski turizam, itd.).