Уручено 16 постхумних одликовања


КОТОР ВАРОШ, 29. ОКТОБРА – Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан данас су у Котор Варошу уручили 16 постхумних одликовања – Медаља заслуга за народ, породицама погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја ове општине.

За заслуге стечене у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске одликовани су постхумно Будимир /Петар/ Кузмић, Вјекослав /Војислав/ Ђукић, Жељко /Здравко/ Филиповић, Младенко /Петар/ Гелић, Мирандињо /Слободан/ Хрњез, Радован /Недељко/ Јовичић, Станоје /Ђурађ/ Јурић, Ђуро /Дамјан/ Мијић, Славко /Станко/ Смиљић, Жељко /Мићо/ Сувајац, Данило /Маринко/ Шешум, Ненад /Момир/ Пејаковић, Анто /Јуро/ Петрушић, Божо /Марко/ Радић, Витомир /Ранко/ Сакан, Славко /Ђорђе/ Сердар.

????????????????????????????????????

Жупљанин је рекао да је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и поводом 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске, ове године постхумно одликовала 396 погинулих бораца – Медаљом заслуга за народ, од тога 16 из Котор Вароша.

Свједоци смо да још од самих ратних времена, па ево и данас, постоје значајне снаге из међународне заједнице, али и овдје из БиХ којима је једини и основни циљ укинути постојање Републике Српске. Ми немамо на то право, поготово немамо право, због оних који су дали своје животе за Српску и због тога је морамо чувати и његовати као трајну категорију“, рекао је Жупљанин након уручивања одликовања.

????????????????????????????????????

Он је истакао да су и многи рањени борци у темеље Републике Српске уградили своје дијелове тијела, своју крв, због чега Република Српска данас највећа вриједност и највећа светиња коју се ни на који начин не смије угрозити.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је рекао да општина такође настоји да ода на адекватан начин почаст и да води бригу о погинулим борцима и о њиховим породицама, у домену локалне заједнице.

Ово је само један од начина да још једном искажемо своје поштовање и захвалност за жртву коју су погинули борци дали за стварање Републике Српске. Они су за Републику Српску дали оно највише што су могли дати – своје животе“, истакао је Сакан.

????????????????????????????????????

Слободан Хрњез је преузео постхумно признање за сина Мирандиња, истакавши да је истовремено поносан и тужан.

Поносан сам на свог сина и тужан што сам га прерано изгубио. Хвала свим борцима Српске за слободу коју са нам подарили, а апелујем на све у јавном животу да покажу српско јединство које нас је красило у одбрамбено-отаџбинском рату“, поручио је Хрњез.

Одликовања су породицама уручена у сали Скупштине општине Котор Варош.