У школским клупама 132 првачића


КОТОР ВАРОШ, 1. СЕПТЕМБРА – У Основној школи “Свети Сава” у Котор Варошу, једној од највећих школа на подручју Републике Српске, у нову школску годину уписана су 132 првачића.
Од 185 ученика који су завршили девети разред ове школе, њих 114 наставиће школовање у Средњошколском центру “Никола Тесла” у овом граду.

DSCN5310

У централној основној школи “Свети Сава” у Котор Варошу и четири подручне школе извршене су неопходне припреме за почетак наставе – набављен је огрев, постављена је нова столарија у приземљу, санирани мокри чворови, а учионице су окречене.

Директор школе Слађана Шубара рекла је Срни да је број уписаних првачића већи у односу на претходну школску годину.

И ове године имамо више уписаних првачића у односу на претходну годину. Тај број је у незнатном порасту и не утиче на повећење броја одјељења у школама“, додала је Шубара.

Захваљујући сарадњи са ресорним министарством и ове године ће бесплатне уџбенике добити ученици првог и другог разреда, као и одлични ученици из породица са четворо и више дјеце.

Шубара је истакла да се овој хуманој акцији придружила и организација “Ворлд вижн” која је даровала комплете школског прибора за све ученике подручне школе у Ваганима.

У которварошком средњошколском центру је у прве разреде уписано 114 ученика у четири струке у шест одјељења, а ријеч је о Гимназији и три струке – економска, угоститељска и машинска.

Највише ученика интересује се за смјерове машински техничар и економски техничар, док је нешто слабија заинтересованост за Гимназију и смјер угоститељство.

Директор Средњошколског центра “Никола Тесла” Данијела Костић рекла је Срни да, захваљујући одличној сарадњи са приватним предузећима са подручја општине која се баве обрадом метала, ученици по завршетку школовања лако могу добити посао у струци.

Радује нас чињеница да ће од 185 ученика који су завршили девети разред у централним школама на подручју општине њих 114 наставити школовање у нашој установи. У сарадњи са приватним предузећима машинске струке, настојаћемо да омогућимо ученицима да се дио практичне наставе одвија у њиховим производним погонима“, навела је Костићева.

Настава у новој школској години почела је данас у три централне основне школе – Котор Варош, Масловаре, Шипраге, као и у Средњошколском центру “Никола Тесла”.