Фестивал хуманости – прикупљено рекордних 187 доза крви


КОТОР ВАРОШ, 4. НОВЕМБРА – У акцији добровољног давања крви у Котор Варошу данас је прикупљено 187 доза драгоцјене течности, које ће бити предате Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске.

DSCN5529
DSCN5528
DSCN5527(1)
DSCN5526
DSCN5525

Ово је рекордан број прикупљених доза крви у Котор Варошу, гдје је евидентирано 490 добровољних давалаца.

Предсједник Комисије за анимирање добровољних давалаца крви Црвеног крста Котор Варош Младен Петрушић је рекао да су грађани Котор Вароша показали одговорност и солидарност да помогну другима.

Континуирана едукација и информисање, подизање свијести грађана о важности добровољног давања крви, једини је начин за постизање жељеног циља – да пацијент не чека крв, већ да крв чека пацијента“, истакао је Петрушић.

Према његовим ријечима, добровољно давалаштво у Котор Варошу је у експанзији, што даје гаранције грађанима да ће увијек имати на располагању довољне количине крви свих крвних група.

Број давалаца је био знатно већи /250/, али због ниског или високог притиска њих 63 није било у могућности да учествује у акцији“, поручио је Петрушић.

Перо Кнежевић је дао крв 55 пута и каже да је то посебан осећај, јер на тај начин некоме спашава живот.

Мислим да би сваки наш грађанин требало да да крв и има тај осећај да може неком у једном одређеном тренутку, када је изузетно тешко, спасити живот“, нагласио је Кнежевић. Осим радника јавних и приватних предузећа, посебан допринос акцији дали су ученици и професори Средњошколског центра “Никола Тесла”. Од укупно 70 ученика чевртих разреда њих 40 је данас први пут даровало драгоцјену течност.

Препознали смо значај данашње акције, јер крв може затребати свакоме и у сваком тренутку. Такође, желимо да охрабримо генерације ученика које долазе да добровољно дају крв“, рекла је Ања Тепић, ученик четвртог разреда Гимназије.

Данашњу акцију добровољног давања крви под називом “Да се живот не угаси” организовала је Општинска организација Црвеног крста Котор Варош, уз подршку привредника и општине.