Фолклораши из Котор Вароша у колу за Гиниса


КОТОР ВАРОШ, 5. ОКТОБРА – У Новом Саду је успјешно одржано Велико коло за Гиниса. Око 12.000 људи из 11 земаља, окупљених у 290 културно-умјетничких друштава, одиграло је три кола у непрекидном људском ланцу од шест клиометара. Посљедњу ријеч о званичној потврди рекорда даће представници Гинисове књиге рекорда, који су присуствовали цијелом догађају и снимали са земље и из ваздуха.

FA

На манифестацији “Велико коло за Гиниса”, које је организовало новосадско Фолклорно удружење “Велико коло”, учествовали су и чланови Фолклорног ансамбла “Котор Варош” и Културно-умјетничког друштва “Лепа Радић” из Градишке, као једина два друштва из Републике Српске.
Кореограф фолклорног ансамбла “Котор Варош” Марина Томић каже да су поносни што су били карике грандиозног кола.
– Наша љубав према народним обичајима, огроман труд и предани рад овим су добили пуни смисао. Невјероватан је осјећај бити дио невиђеног спектакла. Срца су нам играла у ритму грандиозног кола које ће убудуће бити и наша својеврсна лична карта – казала је Томићева, наводећи да је презадовољна наступом которварошких фолклораша.
Фолклораши су играли “Велико бачко коло”, “Ужичко коло” и “Катанку”. Како би све било увјежбано до најситнијих детаља, свим учесницима су много раније подијељени снимци са мелодијом и корацима.
Публика је, осим свједочења и подршке фолклорашима из најдужег кола, уживала у концертима на којима се представило 290 културно-умјетничких друштава из Србије и земаља региона.