Форум грађана одабрао приоритетне пројекте


КОТОР ВАРОШ, 5. ФЕБРУАРА – У оквиру заједничког пројекта влада Швајцарске и Шведске под називом “Јачање улоге мјесних заједница у БиХ”, којег реализује УНДП, данас је у скупштинској сали одржан форум грађана мјесних заједница општине Котор Варош.

Учешће општине Котор Варош у суфинансирању пројекта биће 30 одсто, а УНДП-а 70 одсто.

У току пројекта биће укључени савјети МЗ, али и цивилног сектора, невладиних организација и привредника који у основи треба да раде на јачању капацитета мјесних заједница за рјешавање проблема њихових становника“, истакао је начелник општине Котор Варош Зденко Сакан.

Циљ организовања форума је да окупи грађане и да их равноправно укључи у процес доношења одлука.

На форуму су грађани истакли приоритете, а највише гласова добио је приједлог уређења купалишта “Брана” у мјесној заједници Котор Варош.

DSCN8827

Друго мјесто заузео је приједлог изградње базена у МЗ Грабовица, док је трећи санација дјечијег игралишта на Бреговима у МЗ Котор Варош.

С обзиром да приједлог уређења купалишта “Брана” одговара јавном позиву, као и да је на одржаном форуму добио највише гласова, приступиће се писању пројектног приједлога и аплицирање према УНДП-у.

DSCN8830

Општи циљ одржавања форума је повећање директног учешћа грађана у процесу одлучивања мјесних заједница, а конкретан циљ ових форума јесте дефинисање листе приоритета пројеката мјесних заједница. Очекивани дугорочни ефекти пројекта ће се огледати у активнијем ангажовању грађана, ефикаснијем пружању општинских услуга и јачању општег повјерења грађана у јавне институције.