Положен камен темељац за нову зграду локалне управе


КОТОР ВАРОШ, 23. СЕПТЕМБРА – Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан положили су камен темељац за изградњу нове зграде општинске управе која ће коштати око 3,1 милион КМ.
Новац за изградњу нове зграде у којој ће бити смјештена општинска администрација обезбијеђен је задужењем општине Котор Варош путем емисије обвезница.

Вишковић је истакао да је Влада Српске од 2006. године у општину Котор Варош уложила око 92 милиона КМ, што говори о томе да се равномјерно улаже у све локалне заједнице.

Изградњом новог објекта општинске управе све службе ће бити приступачније у погледу пружања услуга и инвестиционих потенцијала, доступности информација и проактивности у рјешавању захтјева привредника. Искрено се надам да ће грађани Котор Вароша добити репрезентативан објекат који ће бити симбол града“, поручио је Вишковић.

IMG-e3b7370d44e560634aa981e3cffdc882-V

Он је додао да је недавно завршен пројекат вриједан 20 милиона КМ, а ријеч је о регионалном путу који спаја општине Котор Варош и Кнежево.

Вишковић је са начелником општине разговарао и о могућностима нових улагања у ову локалну заједницу, наводећи да ће 2,5 километара магистралног пута кроз центар општине бити асфалтирано у наредној години.

Радови на канализационој мрежи су завршени и остаје обавеза да асфалтирамо овај дио пута у наредној години, а настојаћемо да финансирамо једним дијелом изградњу нове зграде локалне управе“, рекао је Вишковић.

IMG-d87f95112bd83ee0509f246ddb89f445-V

Говорећи о новој згради локалне управе, Сакан је навео да је ријеч о објекту укупне корисне површине 2.360 метара квадратних који ће имати сутерен, приземље и три спрата.

Слободно могу рећи да данас свједочимо историјском моменту и ово мјесто би у будућности требало да буде залог за млађе генерације и мјесто на којем ће се сваком настојати помоћи у рјешавању било каквог проблема“, поручио је Сакан и додао да ће се изградњом нове зграде коначно ријешити вишегодишњи недостатак адекватног простора за општинске службе које су сада смјештене у неусловним просторима на више различитих локација.

Сакан каже да је увјерен да ће Влада Српске на челу са премијером Вишковићем наставити да помаже развојне пројекте у Котор Варошу, те да га радује најављени радни састанак са премијером и министрима о реализацији капиталних инвестиција.

Извођач радова је которварошка фирма “Грађус”, а вриједност радова је око 3,1 милион КМ.

IMG-708b34200bfcaa673e7afd96cb596f19-V

Власник и директор овог предузећа Славко Ђукић рекао је да је зграда локалне управе Котор Варош пројектована као слободностојећа зграда.

У подрумском дијелу објекта обезбијеђене су подземне паркинг-гараже за потребе локалне самоуправе, скупштинска сала са пратећим садржајем, простор за архиву, помоћни простор и котловница. Приземље објекта састоји се од улазног хола, портирнице, шалтер-сале и канцеларија које ће бити у функцији локалне управе и на првом, другом и трећем спрату, гдје ће бити смјештени руководиоци и начелник општине“, прецизирао је Ђукић.

IMG-671e647d9ef5ee0b590f8aa7ea6532bb-V

Рок за изградњу зграде по принципу “кључ у руке” је 360 дана, а у случају лошег времена може бити продужен.

Планирано је да стара и дотрајала зграда у којој је сада смјештена општинска управа буде срушена, а нова ће бити изграђена поред ње.