Отворена изложба слика Гавра Поповића


КОТОР ВАРОШ, 24. ОКТОБРА – У галеријском простору которварошке кино-сале синоћ је отворена изложба слика под називом „113 минијатура“ аутора Гавра Поповића, наставника који живи и ради у Кнежеву.

Изложбу је отворио которварошки сликар Бранко Русмир истакавши да је минијатура фигурална сцена или портрет малог формата, рађена у различитим техникама и на различитим подлогама.

У Гавровим минијатурама, које обухватају период од посљедњих 50 година, приказан је један занимљив, чудесан, апстрактан и имагинаран умјетников свијет“, рекао је Русмир.

IMG-7cb477e73e8616f8a88f2c5bc1261db1-V

По ријечима Русмира у фокусу Поповићеве умјетности се налази човјек, тачније „људи и птице“.

Човјек је у центру стваралаштва, а птице су доминанте у већини минијатура, као стварна и митолошка бића“, закључио је Русмир.

Гавро Поповић је излагао више самосталних и колективних изложби у Скопљу, Ријеци, Бањалуци, Теслићу и Мркоњић Граду.

IMG-a466a49726da3b3c0e9a9e94a90fc769-V

Поред умјетности је и колекционар историјских докумената и ћириличног материјала, који је био изложен у Народној библиотеци у Котор Варошу под називом “Дани ћирилице од почетка писмености до данашњих дана”.

Организатор изложбе „113 минијатура“, која ће бити отворена до 28. октобра, је ЈУ „Центар за културу, спорт и информисање“ Котор Варош.