Епидемиолошка ситуација под контролом


КОТОР ВАРОШ, 6. МАРТА – Након изнесених чињеница и анализе тренутне епидемиолошке ситуације у Републици Српској, односно у Бањалуци гдје су потврђена два случуја вируса корона, Општински штаб за ванредне ситуације је данас засједао и донио неколико закључака:

1. Општински штаб за ванредне ситуације и Дом здравља Котор Варош у сталној су комуникацији са Институтом за јавно здравство Републике Српске и осталим релевантним републичким институцијама, пажљиво прате препоруке и проводе све неопходне мјере у датој ситуацији.
2. Оцијењено је да је епидемиолошка ситуација у општини Котор Варош под контролом и да нема мјеста паници.
3. Дом здравља Котор Варош благовремено је донио план мјера по којем се проводе превентивне мјере и овим путем се даје препорука у смислу одржавања личне хигијене, провјетравања просторија и избјегавања масовних окупљања.
4. Препорука Општинског штаба за ванредне ситуације је суздржавање од одласка на мјеста масовног окупљања и путовања у зоне гдје су тренутна жаришта заразе вирусом корона.
5. Такође, штаб апелује на сва лица која у Котор Варош долазе из заражених подручја, да се телефонски јаве у Дом здравља ради надзора и праћења, али и да сведу своје кретање и контакте на најмању могућу мјеру.

Ситуација са корона вирусом ће се и даље пратити и путем локалних средстава информисања грађани ће бити правовремено обавијештени о мјерама поступања.

IMG-aaadefbb1ffe4af2a387015e62d78912-V

Општински штаб за ванредне ситуације усвојио је данас планове заштите од елементарних непогода.

На сједници су, осим плана рада штаба у овој години, разматрани и планови који обухватају припрему и спровођење мјера заштите од поплава, пожара и земљотреса.

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације Зденко Сакан је истакао да се посљедице пожара тешко могу предвидјети, али се могу провести превентивне мјере заштите да би биле умањене.

IMG-bdd8f2edd308cae777900798ccba04ac-V

Апелује се на становништво да је забрањено паљење ватре у близини шума и лако запаљивих материјала, те да ће починиоци евентуалних недјела бити новчано кажњени и против њих ће бити покренут кривични поступак.