Мјера карантина истиче након протека рока наведеног у рјешењу инспектора


КОТОР ВАРОШ, 3. АПРИЛА – Одсјек за инспекцијске послове и комуналну полицију општине Котор Варош запримио је неколико упита грађана због појашњења када престаје мјера карантина и да ли се о истом издају посебне потврде.

О престанку мјере карантина, не издају се посебне потврде из разлога јер је у Рјешењу инспектора којим се лице упућује у карантин јасно наведено када истиче ова мјера.

Уколико је ријеч о лицима која су Рјешење добила приликом уласка у Босну и Херцеговину преко граничних прелаза у Републици Српској у истом је наведено да ова мјера траје 14 дана рачунајући од дана пријема и саопштавања Рјешења.

Уколико је ријеч о лицима која су била у контакту са обољелим од заразне болести, а којима је мјера стављања у карантин на период од 14 дана изречена на основу препоруке хигијенско-епидемиолошке службе надлежног дома здравља, у Рјешењу инспектора се наводи датум до када траје изречена мјера.

С обзиром да и једни и други имају обавезу да се јављају телефоном надлежној здравственој установи ради праћења евентуалне појаве симптома заразне болести, што се и наводи у Рјешењу инспектора, у случају појаве било каквих симптома надлежна здравствена установа обавијестиће инспектора о потреби доношења новог Рјешења и продужавању карантина.

Препорука грађанима је да након истека периода изолације уколико се враћају својим радним задацима или имају потребу да се крећу, примјерак Рјешења имају код себе у случају да надлежни контролни орган исто траже на увид.

Ово је закључак републичког Инспектората који се примјењује у свим локалним заједницама у Републици Српској.