Потписан споразум о сарадњи ради успостављања видео-надзора


КОТОР ВАРОШ, 9. ФЕБРУАРА – Начелник Одјељења за информационо-комуникационе технологије /ИКТ/ у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Миланко Топић, начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и директор Агенције за локални и економски развој Чедомир Комљеновић потписали су данас у Котор Варошу споразум о сарадњи ради успостављања савременог видео-надзора у тој општини.

Споразум ће омогућити успостављање савременог система видео-надзора по концепту “Сигуран град” с циљем да се у Котор Варошу омогући надзор јавних површина ради повећања безбједности грађана и њихове имовине, односно, да би се превентивно дјеловало на ремећење јавног реда и мира и чињење кривичних дјела.

Пројекат је значајан са безбједносног аспекта и значајно ће допринијети око расвјетљавања кривичних дјела, доказивања и документовања прекршаја. У току су припреме тендерске документације и техничких ствари, тако да очекујемо да се реализује у току ове године“, рекао је начелник Сакан.

Potpisivanje sporazuma 1

Овим споразумом је дефинисано да ће општинска Агенција за локални економски развој, у сарадњи са општином и привредним субјектима, финансирати набавку опреме и услуге за извођење радова, док ће Министарство унутрашњих послова Републике Српске израдити елаборат за систем видео-надзора, на основу којег ће развити, а онда и поставити софтвер за обраду података евидентираних камерама.

Начелник Одјељења за информационо-комуникационе технологије /ИКТ/ у Министарству унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Миланко Топић истакао је да ће видео-надзор много олакшати рад полицијских службеника и да ће се степен безбједности бити подигнут на виши ниво.

Након истека гарантног рока, Министарство ће вршити послове администрације и одржавања система видео-надзора“, нагласио је Топић.

Елаборат, којег ће израдити МУП, предвиђа инсталирање 20 камера на 15 локација које су дефинисане као приоритетне.

Осам камера има могућност аутоматског препознавања регистрација на возилима.

Potpisivanje sporazuma 2

Праћење и архивирање видео-записа ће се вршити у Полицијској станици Котор Варош у складу са важећим законским прописима.

Велико интересовање за раелизацију овог пројекта су показали бројни привредни субјекти са подручја општине, који су на Привредном савјету изнијели заједнички став у погледу успостављања видео-надзора.

До сада су подршку овом пројекту пружили предузеће “Механичке конструкције”, које је донирало средства у износу од 30.000 КМ, док су “Квимпекс” и ШГ “Врбања” уплатили по 1.000 КМ.