Отворена изложба о Милеви Марић Ајнштајн


КОТОР ВАРОШ, 11. АПРИЛА – У Котор Варошу данас је отворена изложба “Милева Марић Ајнштјан” коју припремио Савез иноватора Републике Српске поводом 145 година од њеног рођења.

Генерални секретар Савеза иноватора Републике Српске Љубиша Пашић рекао је да је ово једна од њихових активности које се проводе с циљем да се од заборава отргну српски великани из области науке.

Раније смо у Републици Српској имали изложбе о Николи Tесли, Милутину Миланковићу, Михајлу Пупину, а сад је на ред дошла и Милева Марић Ајнштајн о којој наша јавост мало зна и у школама јој се, нажалост, мало поклања пажња, а она представља вриједност коју не смијемо заборавити“, рекао је Пашић.

Izložba 2

Он каже да се Милева Марић Ајнштајн често представља само као супруга генијалног научника Алберта Ајнштајна који је увео модерну физику, пољуљао темеље пређашњих теорија и отворио нове видике.

Мало се зна да му је она била главна подршка, главни инспиратор из њихових студентских дана. Они су у кратком периоду успјели да дођу до значајних теорија. Помогла му је као изврсни математичар и физичар“, истиче Пашић.

Он је додао да треба још много истражити како би се дошло до праве истине о њеном доприносу чувеним теоријама по којима се Ајнштајн прославио.

Izložba 3

Изложба ће бити отворена у холу Основне школе “Свети Сава” до сриједе, а организована је поводом обиљежавања Дана општине – 24. априла.